VOT CONTRA LUI PONTA ÎN UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 5 noiembrie 2014

Victor Ponta_candidat presedintie2

Victor Ponta, câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, se află doar pe poziţia a treia în preferinţele electorale ale celor aproape 10.000 de cetăţeni români care au reuşit să îşi exercite dreptul de vot duminică, 2 noiembrie, în Regatul Unit. Atitudinea anti-Ponta a românilor din regat a fost alimentată suplimentar de protestele vehemente ale celor peste 3.000 de români nemulţumiţi că nu au mai ajuns la urne pentru a-şi exprima opţiunea electorală, deşi au stat la cozi timp de mai multe ore.

 

Macovei, surpriza alegerilor

Câştigătorul detaşat al competiţiei pentru funcţia de viitor preşedinte al României în cele 11 secţii de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe teritoriul britanic a fost liberalul Klaus Iohannis. Pe locul doi s-a clasat Monica Macovei, conform rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central în 3 noiembrie.

Aproape 10.000 de români au exprimat voturi valabile pe teritoriul Marii Britanii la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România, duminică, 2 noiembrie. Prezenţa la vot a românilor din Regatul Unit a fost printre cele mai numeroase dintre ţările europene în care se află comunităţi româneşti. Cifra exactă de 9.933 de voturi valabil exprimate a situat comunitatea românească din Regatul Unit pe locul al patrulea, după Italia, Spania şi Republica Moldova.

Aproximativ 5.600 de români au reuşit să voteze la cele trei secţii de votare organizate în capitala Marii Britanii. Cei mai mulţi (2.215) au fost prezenţi la Centrul Civic din Brent (nord-vestul Londrei). Alţi 1.829 au votat la Secţia Consulară a Ambasadei României din Londra, în timp ce circa 1.600 şi-au exprimat opţiunea electorală la cunoscutul sediu al Institutului Cultural Român din Belgrave Square. De asemenea, în Edinburgh, capitala Scoţiei, au votat 533 de români.

Circa 4.000 de români stabiliţi în Regatul Unit nu au putut vota pentru că nu au ajuns la urne înainte de închiderea secţiilor la vot, la ora 21.00. Lor li s-a refuzat dreptul de vot în ciuda faptului că au stat ore întregi la cozile aglomerate formate de mulţimea care dorea să-şi exercite opţiunea electorală. Iar alţi numeroşi cetăţeni originari din România au renunţat să voteze, refuzând să stea la cozile interminabile şi acuzând ineficienţa autorităţilor de la Bucureşti în organizarea secţiilor de vot.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “VOT CONTRA LUI PONTA ÎN UK”

  1. Cristi Spune:

    NOI ROMANI CHIAR NU PUTEM SA RENUNTAM LA COMUNISM,CORUPTIE SI MINCIUNA NICI IN AL 12 lea ceas?SA AVEM DISCERNAMINT MACAR ACUM. NU VOTAM Ponta !

  2. rusu emil Spune:

    Daca exista cineva care merge spre Londra pe data de 16 noiembrie dinspre zona Ipswich si are doua locuri libere va rog sa ne trimiteti un e-mail pe adresa erusu_82@yahoo.com

Spune-ti si tu parerea!