Vot masiv al romanilor din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 decembrie 2009

Peste 6.000 de cetăţeni români cu drept de vot s-au prezentat la urne în cele opt secţii de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Londra pe teritoriul Marii Britanii. Această cifră plasează comunitatea românească din Regatul Unit pe poziţia a şasea într-un clasament pe ţări al prezenţei la vot în afara graniţelor României. Traian Băsescu a obţinut aproape 80% din voturile exprimate de români în Marea Britanie.

 6.004 români au fost prezenţi la vot pe teritoriul Marii Britanii duminică, 6 decembrie, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru viitorul preşedinte al României. 4.701 dintre aceştia au votat pentru un nou mandat al lui Traian Băsescu, reprezentând 78,88% din voturile valabil exprimate. Pentru Mircea Geoană, candidatul PSD la fotoliul prezidenţial, au votat doar 1.258 de români din Regatul Unit, adică 21,11% din totalul opţiunilor de vot. Numărul de buletine de vot anulate a fost de 45.

Traian Băsescu a obţinut cel mai bun rezultat la secţia 149 din nord-vestul Londrei care a funcţionat în cadrul primăriei din districtul Brent al capitalei Marii Britanii, zonă în care trăiesc cei mai mulţi români. El a avut aici 2.121 de susţinători, respectiv 82,56% din totalul de 2.569 de voturi valabil exprimate.

Mircea Geoană a reuşit să strângă cele mai multe voturi printre românii din Regatul Unit în Canterbury, unde studemţii l-au votat în proporţie de 34% pe candidatul PSD. Şi în Birmingham, al doilea oraş ca mărime din Anglia, liderul Partidului Social Democrat a obţinut acelaşi scor electoral. Numărul total al alegătorilor români din Birmingham a fost de 255, iar în Canterbury s-au prezentat la secţia de votare 150 de alegători, majoritatea tineri care studiază la universitatea din localitate. Chiar şi la aceste secţii însă, Traian Băsescu a fost ales de 66% dintre votanţi.

Rezultatele complete pe secţiile de vot din Marea Britanie au fost comunicate marţi, 8 decembrie, de Biroul electoral pentru secţiile de votare în străinătate. Ele pot fi consultate şi pe website-ul MAE la următorul link: http://www.mae.ro/poze_editare/2009.12.07_Tur2_48sectii.pdf.

 

A şasea comunitate românească din lume ca prezenţă la vot

Cei mai mulţi români, adică 2.573, s-au prezentat la vot la Brent City Hall din nord-vestul Londrei. La secţia de vot 148, care a funcţionat în cadrul sediului Institutului Cultural Român din Belgrave Square s-au deplasat 1.487 de persoane pentru a desemna prin vot viitorul preşedinte al României. La Secţia Consulară a Ambasadei au votat doar 1.109 de români, această secţie înregistrând cea mai redusă prezenţă dintre cele trei locaţii din Londra unde românii şi-au putut exprima votul.

Dintre secţiile de votare organizate de MAE pe întinsul Marii Britanii cea mai vizitată de votanţii români a fost secţia 153 din Birmingham cu 255 de voturi exprimate. În secţiile din Canterbury şi Leeds au votat duminică, 6 decembrie, peste 150 de români, iar în Glasgow s-au prezentat la urne 141 de persoane. În fine, cea mai puţin solicitată de alegători a fost secţia 151 din Cardiff, Ţara Galilor, unde s-au deplasat pentru a alege unul dintre cei doi candidaţi aflaţi în competiţie 76 de cetăţeni cu drept de vot.

Numărul de peste 6.000 de voturi exprimate la 6 decembrie de românii din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au situat comunitatea românească din Regatul Unit pe locul şase ca prezenţă la vot între statele lumii în care trăiesc români. În Italia au votat peste 42.000 de cetăţeni români în 54 de secţii de vot, iar în Spania 35.911. Şi în Moldova au votat 12.000 de persoane pe baza unui act de identitate românesc, iar în SUA au participat la vot 8.513 de persoane. Franţa a depăşit numărul voturilor româneşti din Marea Britanie cu doar câteva sute, înregistrând o prezenţă la vot de 6.360 de persoane. Cei 6.004 români care au votat în Marea Britanie au depăşit cu mult prezenţa la vot din state precum Germania sau Canada.

 

Record de participare

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie 2009 a marcat un nou record în ceea ce priveşte prezenţa românilor din această ţară la urne. Cu 6.004 cetăţeni care au votat la cele opt secţii de votare care au funcţionat în şase oraşe britanice, comunitatea românească din Regatul Unit a ocupat locul şase într-un clasament al votanţilor români din străinătate.

Şi în primul tur de scrutin din 22 noiembrie, numărul de votanţi români de 4.041 a depăşit aşteptările autorităţilor, surclasând participarea electorală de la alte scrutinuri organizate pentru românii din această ţară. Votul românilor la această dată a fost diferit de cel al conaţionalilor lor din România. S-au prezentat la cele opt secţii de vot din Regatul Unit un număr record de 4.041 de alegători. Doar 627 dintre aceştia l-au susţinut atunci pe Mircea Geoană, care a obţinut astfel 15,51% din votul românilor aflaţi în Marea Britanie. Liberalul Crin Antonescu a fost preferat de 1.080 de alegători, obţinând 26,72% din totalul voturilor valabil exprimate. Aproape jumătate dintre românii din Marea Britanie care s-au deplasat la urne duminică, 22 noiembrie, adică 1.891 de persoane, reprezentând 46,79% din numărul total de alegători, l-au votat pe câştigătorul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, Traian Băsescu.

În noiembrie anul trecut, pentru alegerile parlamentare votau doar aproximativ 700 de români din Regatul Unit, în timp ce la alegerile europarlamentare din această vară şi-au exprimat opţiunile mai puţin de 300 de cetăţeni români stabiliţi în această ţară.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!