Vot pentru eutanasiere umană în UK?

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 17 iunie 2015

uk_sinucidere asistata

În urmă cu douăzeci de ani, votul Camerei Comunelor a refuzat introducerea eutanasierii în Marea Britanie, însă anul acesta terenul pare a fi fertil pentru adoptarea unei legislaţii privind asistarea cu compasiune” a decesului în cazul persoanelor cărora nu li s-a dat mai mult de şase luni de viaţă. Mulţi sunt împotrivă.

Anul acesta se prefigurează votul în parlamentul britanic pentru o legislaţie care să acorde dreptul persoanelor cu boli terminale de a-şi lua viaţa. Propunerea este foarte controversată, discuţiile urmând a se purta la începutul lui septembrie.

Propunerea a fost făcută de Rob Marris, parlamentar laburist, care a spus: „Este o alegere pe care aş vrea să o am si eu personal şi nu cred că ar trebui să negăm această posibilitate persoanelor care se confruntă cu decesul iminent.”

 

Paşi grăbiţi spre o moarte timpurie

Problema a mai fost ridicată în Camera Lorzilor în câteva rânduri de către Lord Falconer of Thoroton, care este de părere că persoanele conştiente care au de-a face cu o boală terminală ar trebui să aibă dreptul de a-şi pune capăt propriilor vieţi.

Propunerea lui Falconer cere ca doi doctori să-şi dea acordul pentru o astfel de măsură, iar pacientul trebuie să transmită o „intenţie clară” vizavi de dorinţa de a-şi pune capăt zilelor, înainte de a i se prescrie o doză letală de medicamente pe care pacientul o poate lua singur.

 

Excesele de zel ar putea fi „fatale”

Planul este, însă, criticat de doctori şi de politicieni care se tem că legalizarea deceselor asistate “cu compasiune” în situaţii tragice poate fi un prim pas pe un drum cu destinaţii potenţial groteşti. Se sugerează că este posibil ca măsurile de protecţie să nu fie în totalitate respectate, astfel încât persoane vulnerabile, precum pensionarii şi cei cu handicap, să se simtă presaţi să-şi pună capăt zilelor înainte de vreme.

Laburistul Marris, care propune o lege similară cu cea propusă de Lord Falconer, a ţinut să amintească rezultatul sondajelor pe această temă, care arată că 82% din populaţie ar sprijini o astfel de legislaţie.

David Cameron se opune oricărei schimbări de legislaţie pe această temă, însă sunt alţi membri ai parlamentului care ar sprijini propunerea. Rezultatul ultimului vot, din 1997, a arătat că 234 au fost împotrivă, respectiv 89 pentru legiferarea sinuciderii în cazul celor afectaţi de boli terminale.

 

Gaură de şerpi”

Vara trecută s-a purtat o discuţie foarte aprinsă, de 10 ore, în Camera Lorzilor, dar nu s-a ajuns la nici o concluzie. Una dintre intervenţiile memorabile a fost cea a Lordului Tebbit, a cărui soţie a rămas paralizată în urma rănirii de la o bombă a forţelor teroriste nord-irlandeze (IRA). Acesta a avertizat că o asemenea legislaţie poate fi foarte periculoasă pentru persoanele vulnerabile, amintind că „drumul spre iad este încărcat cu intenţii bune”.

S-a mai sugerat faptul că doctorilor nu li se poate acorda dreptul de a decide decesul cuiva şi că o decizie judecătorească ar fi necesară în fiecare caz. Altfel, doctorii, care oricum beneficiază de autoritate şi credibilitate, ar putea abuza de aceste drepturi.

În schimb, organizaţia Dignity in Dying, care sprijină legislaţia, a notat faptul că, oricum, la fiecare două săptămâni, o persoană din UK călătoreşte în Elveţia, la clinica Dignitas, unde îşi pot lua singuri viaţa.

De menţionat că această legislaţie are darul de a reduce costurile NHS-ului, iar perioada de austeritate în care se află Marea Britanie pune presiune foarte mare pe reducerea costurilor, inclusiv în cadrul NHS.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!