Votul în diaspora: DNA cere urmărirea penală a lui Titus Corlățean

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 mai 2016

Titus Corlatean29

Procurorii DNA au cerut Senatului să încuviințeze urmărirea penală a senatorului Titus Corlățean, fost ministru de externe, vizat în dosarul votului din diaspora, de la alegerile din 2014. Corlățean este acuzat de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, potrivit unui comunicat DNA. El s-a arătat surprins de cererea DNA, însă nu a vrut să comenteze mai multe. „Nu mă așteptam. Nu comentez”, a spus Corlățean.

Potrivit procurorilor  DNA, Titus Corlățean (PSD) ar fi organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, astfel încât candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, să fie ajutat să câștige.

—————————————

„În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.”

DNA

—————————————

Mai mult, prin aceste acțiuni a fost vătămat dreptul de vot al cetățenilor români care locuiesc în străinătate, spun procurorii anticorupție. „Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia”, explică anchetatorii.

 

Vătămarea intereselor MAE

Procurorii DNA adaugă că, prin aceeași conduită, Corlățean „a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români”.

Documentul DNA arată că această îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu s-a concretizat prin:

—————————————

„Nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane; și organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.”

—————————————

 

19 volume de mărturii

Potrivit presei de la București, cererea transmisă de către DNA Senatului este însoțită de referatul întocmit de procurori, precum și de 19 volume care cuprind copii ale dosarului de urmărire penală. Inițial, dosarul penal cu privire la votul din diaspora a fost deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), iar ulterior, pe 4 decembrie 2014, a fost preluat de DNA. În octombrie 2015, Titus Corlățean, care își dăduse demisia din funcția de ministru în urma scandalului votului din străinătate, a fost audiat timp de patru ore la sediu DNA.

Dosarul a fost deschis după ce mai mulți cetățeni români care nu și-au putut exercita dreptul constituțional de a alege președintele au depus plângeri penale în acest sens. Printre aceștia s-a numărat și fostul candidat independent la președinția României, Monica Macovei.

 

Reacția PSD

Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat, luni, că nu se aștepta ca DNA să ceară Senatului să încuviințeze urmărirea penală a senatorului Titus Corlățean în dosarul votului din diaspora, de la alegerile din 2014.

—————————————

„Recunosc că nu mă așteptam la asta, dar o să stabilim ce facem. Nu înțeleg de ce a ajuns la Titus, dar nu am toate informațiile.”

Liviu Dragnea

—————————————

Întrebat de jurnaliști dacă Victor Ponta ar putea fi vizat de această anchetă, președintele PSD a răspuns că nu ar avea de ce, pentru că Ponta a fost candidat.

Întrebat dacă crede că va fi și el vizat de această anchetă, Dragnea a spus că „Nu”.

În apărarea lui Corlățean a sărit marți și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a venit cu propria interpretare a „foloaselor necuvenite” despre care vorbesc procurorii DNA:

—————————————

„Corlățean este acuzat că prin acțiunile sale a creat foloase necuvenite probabil că domnului Ponta, nu știu, în fine, eu cred că prin modul în care DNA-ul pune problema nu cred că s-au documentat suficient de bine, dacă e vorba de foloase necuvenite, cred că mai degrabă a profitat Iohannis, că parcă Iohannis a câștigat alegerile, nu Ponta, dar în fine.”

—————————————

 

Solicitarea DNA se amână

Solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a lui Corlățean, senator PSD, trebuia discutată marți de conducerea Senatului, iar Biroul Permanent urma să anunțe calendarul în baza căruia cererea va ajunge la votul plenului din camera superioară a Parlamentului. Surpriză însă. Ședința nu a mai avut loc, pentru că au venit doar șase membri ai Biroului Permanent, iar pentru a fi întrunit cvorumul necesar, era nevoie de prezența a șapte membri.

Problema este că până când Biroul Permanent al Senatului nu se va întruni, nici solicitarea DNA nu ajunge în Comisia Juridică, iar următoarea ședință a conducerii Senatului este programată abia luni, la ora 11:00. Când va fi întrunit cvorumul într-un final, dosarul ajunge la Comisia Juridică, care fie va încuviința, fie va respinge solicitarea DNA. Avizul este însă doar unul consultativ, iar decizia o va lua plenul reunit al Senatului.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!