Votul din diaspora, dezbătut în Parlament

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 28 noiembrie 2014

Londra_alegeri presedinte 2014_colaj_sectii vot Brent+ICR

Premierul Victor Ponta a venit marți dimineața în plenul Camerei Deputaților pentru o dezbatere cu privire la organizarea și desfășurarea votului din diaspora, la alegerile prezidențiale, organizată la cererea PNL.

Însoțit de noul ministru de externe, Bogdan Aurescu, premierul Victor Ponta și-a început discursul declarând că el consideră „cu totul reprobabilă” situația din perioada 2-16 noiembrie. Premierul a susținut că legislația e depășită de realitățile demografice în spațiul european, motiv pentru care ea trebuie modificată în Parlament. „Deciziile pe care le veți lua să poată să răspundă provocărilor din diaspora”, a spus el. „Au existat cetățeni care nu au putut vota, este evident inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit prețul politic pentru asta, e un preț meritat”, a declarat Ponta.

„Mi-am dat seama că Victor Ponta nu a înțeles nimic din ce s-a întâmplat. Am crezut că a păstrat o formă de decență și bun simț. Am crezut că va găsi unica soluție morală de a nu participa la această dezbatere: demisia din funcția de prim-ministru. Domnul Ponta a spus că nu trebuie găsit cine e de vină și cine trebuie să plătească. Dimpotrivă! Ce s-a întâmplat este atât de grav, încât rolul acestei dezbateri e de a găsi vinovații și de a-i pune să plătească pentru ce li s-a întâmplat cetățenilor din diaspora”, a spus imediat după deputatul PNL Ludovic Orban. Acesta a adăugat că românii din diaspora au fost supuși la „crunte umilințe” și a citit pasaje din scrisoarea unei românce din Paris, care nu a putut vota. Orban a reamintit că Legea alegerii președintelui prevede pedepse cu închisoarea pentru orice împiedică dreptul la vot și cere Parchetului General să trateze cu toată seriozitatea dosarul deschis în urma celor întâmplate în acest an în diaspora.        Deputatul pentru diaspora, Mircea Lubanovici, a amintit și el că după turul întâi, premierul Ponta a declarat public că „dacă rămâne un singur român din diaspora care nu va vota, toți cei din MAE trebuie să plece acasă”, fiind aplaudat de parlamentarii opoziției.

„Ați venit astăzi și încercați să ne amăgiți din nou, dați vina pe Parlament, când în mod legal, Guvernul este cel care organizează alegerile. Este inuman tratamentul aplicat celor plecați din țară”, a mai declarat deputatul, adăugând că este „ridicol și revoltător” că la 25 de ani de la revoluție, Executivul a îngrădit dreptul la vot, un drept fundamental. Totodată, Lubanovici l-a felicitat pe noul ministru de externe, Bogdan Aurescu, și i-a cerut „în numele românilor din diaspora” să facă „reforma consulatelor din diaspora”. „Ați trimis acolo oameni pe baze politice și mai puțin pe bază de competențe”, a mai spus el.

Imediat după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, PNL a solicitat conducerii Camerei Deputaților să organizeze o dezbatere pe tema votului din diaspora. În data de 17 noiembrie, liderul de grup al PNL George Scutaru a anunțat că a depus o cerere oficială în acest sens. „Organizarea dezastruoasă a votului în diaspora nu trebuie ascunsă sub preș de guvernul Ponta”, argumenta Scutaru, la data respectivă. El preciza că participarea prim-ministrului este obligatorie.     Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anunțat joi dimineața că s-a început urmărirea penală în rem (asupra faptei) în cazul votului din diaspora de la alegerile prezidențiale. „Au fost foarte multe sesizări: s-a început urmărirea penală cu privire la fapta, respectiv împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul Penal”, a spus Nițu.

La primul tur de scrutin au votat 160.000 de cetățeni români din străinătate. Potrivit datelor oferite de BEC, la al doilea tur al alegerilor au reușit să voteze aproximativ 380.000 de români.

Mai multe incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale la secțiile de votare din străinătate, unde cetățenii români nu au putut vota. MAE a refuzat să deschidă noi secții de votare în străinătate, ministrul de externe Teodor Meleșcanu preferând să trimită personalul ministerului în secțiile existente pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Totodată, a fost suplimentat numărul de cabine și de ștampile. Reprezentanții Biroului Electoral Central au transmis că numărul secțiilor de votare din străinătate putea fi suplimentat, contrazicându-l astfel pe Meleșcanu, care a declarat în mai multe rânduri că înființarea de noi secții între cele două tururi ale scrutinului prezidențial este ilegală.

 

CE, somată pentru votul din diaspora

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, consideră că CE trebuie să insiste în vederea unei investigații privind votul din diaspora la prezidențialele din România, apreciind că au fost încălcate drepturile cetățenilor europeni.

„Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voința poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, precizează, într-un comunicat, Gunther Krichbaum, care consideră că în urma evenimentelor din 16 noiembrie premierul Victor Ponta și-a pierdut orice autoritate de a mai exercita o funcție guvernamentală.

Cozile lungi de la ambasade și consulate nu au fost un accident, ci „rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”, a precizat Krichbaum, subliniind că strategii PSD știau foarte bine că Victor Ponta nu are nicio șansă să fie ales de românii din diaspora.

„Eu însumi am vorbit cu mulți tineri români la Ambasada din Londra și la Consulatul din Stuttgart. Acești tineri au cunoscut Europa, valorile sale și oportunitățile (oferite de Europa) și doresc ca aceste valori să existe și în țara lor. Ei au votat pentru statul de drept, pentru democrație, egalitate în fața legii și împotriva corupției, nepotismului și minciunilor politice”, a mai spus politicianul german, care a adăugat că incidentele din România ar putea fi discutate și în Bundestag și ar trebui să fie abordate și la nivel european.

„Comisia Europeană trebuie să insiste în vederea unei investigații amănunțite a evenimentelor. Această sabotare a votului a fost o încălcare categorică a drepturilor cetățenilor europeni. Asta nu trebuie să rămână fără consecințe”, a punctat președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!