Votul prin corespondență A TRECUT de Senat!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Politică internă pe data 22 octombrie 2015

vot prin corespondentaLegea votului prin corespondență a fost votată, luni, de Senat, proiectul urmând să fie trimis la Camera Deputaților, decizională. 117 senatori au votat „pentru” și 10 „împotrivă”, nefiind înregistrată nicio abținere, potrivit B1 TV.

Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaților, care îl va discuta tot în procedură de urgență, lucru agreat și de Opoziție, conform declarațiilor făcute de senatorul PNL Puiu Hașotti. Pentru a putea fi aplicată la alegerile generale de anul viitor, legea trebuie să fie promulgată și să intre în vigoare cu cel puțin un an înainte, adică până în noiembrie, conform unei decizii a Curții Constituționale.

Proiectul de lege a fost definitivat de Autoritatea Electorală Permanentă săptămâna trecută și trimis la Parlament. Printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegătorii din afara granițelor își pot exprima votul în alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea „vot prin corespondență”, informează Agerpres.

Alegătorul va trebui să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate. El poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziție online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.

Comisia de cod electoral a adoptat și alte amendamente, referitoare la închiderea urnelor și numărarea voturilor, dar și la imprimarea buletinelor de vot sau organizarea secțiilor de votare, atribuție care va reveni exclusiv Executivului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!