Votul prin corespondență, adoptat. Doar pentru parlamentare

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Politică externă pe data 30 octombrie 2015

vot prin corespondenta

Proiectul de lege privind votul prin corespondență a fost adoptat, miercuri după-amiază, și de Camera Deputaților, for decizional, după ce, săptămâna trecută, inițiativa a fost votată în Senat.

Legea votului prin corespondență a trecut de Camera Deputaților cu 257 de voturi „pentru” și 30 de voturi „împotrivă”, transmit televiziunile de știri. Au existat și proteste în plenul Camerei, din cauza unui amendament introdus marți, la inițiativa PSD, în Comisia parlamentară pentru Codul Electoral, care prevede că votul prin corespondență se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale, astfel că nu a fost momentan rezolvată problema cozilor la care au stat românii din diaspora ore în șir, în luna noiembrie a anului trecut.

Deputații UDMR au ieșit din sală în timpul votului, iar liberalii au criticat de la pupitru faptul că legea nu li se adresează românilor din străinătate. Președintele PSD Liviu Dragnea i-a liniștit pe deputații din Opoziție spunând că se va mai lucra la această lege și cu siguranță se va introduce un amendament care va permite votul prin corespondență și în cazul alegerilor prezidențiale.

Proiectul legii votului prin corespondență a fost modificat, marți, în cadrul Comisiei speciale parlamentare de Cod Electoral, prin adoptarea unui amendament inițiat de deputații PSD. Astfel, votul prin corespondență se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu și la prezidențiale sau europarlamentare. Amendamentul propus de PSD compromite astfel întreaga menire a proiectului de lege, care a fost inițiat tocmai pentru evitarea dezastrului din noiembrie 2014, când mii de români din diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota, a acuzat Opoziția.

După ce mai multe proiecte similare ale Legii votului prin corespondență au stat în sertare timp de mai multe luni, fie au fost respinse în comisiile de specialitate, o nouă lege a trecut de Senat fără dezbateri serioase și cu o serie de lacune. Deși acceptat de Putere și Opoziție aproape în consens, proiectul legii a ridicat deja unele semne de întrebare. UDMR consideră că există elemente de neconstituționalitate, motiv pentru care intenționează să atace actul normativ la Curtea Constituțională.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!