Votul s-a terminat, confruntarea continuă

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 2 iunie 2014

vot1

 

Românii contra UKIP

 

Mii de locuitori ai Marii Britanii au ales să îi voteze pe cei şapte români care au candidat în 22 mai la alegerile locale sau la cele europarlamentare desfăşurate pe întinsul Regatului Unit. Succesul lor a fost umbrit, însă, de UK Independence Party…

Formaţiunea politică extremistă, anti-românească şi radical eurosceptică UKIP a fost declarată „marele câştigător” al scrutinului pentru desemnarea trimişilor britanici în forul legislativ de la Bruxelles. Rezultatul obţinut de cei de la UKIP a îngrozit Europa…

 

UKIP: câştigătorii clamaţi, dar nedoriţi

UKIP este câştigătorul alegerilor europarlamentare din Marea Britanie, au anunţat reprezentanţii mass-mediei din întreaga lume în cursul zilei de 24 mai. Extremiştii britanici care şi-au făcut campania electorală atacând fără temei prezenţa românilor în Regatul Unit au fost votaţi de 27,49% dintre alegătorii prezenţi la urne în 22 mai.

UKIP va trimite, în consecinţă, în Parlamentul European 24 de eurodeputaţi. Rezultatul obţinut de formaţiunea condusă de Nigel Farage a detronat pentru prima oară în ultima sută de ani supremaţia conservatorilor şi laburiştilor din regat.

Partidul Laburist s-a situat pe locul al doilea în opţiunile electoratului, obţinând 20 de locuri în forul legislativ al UE. Au urmat Partidul Conservator, cu 18 fotolii de eurodeputaţi, şi partidul ecologist Green Party, care va avea trei reprezentanţi la Bruxelles.

Marii învinşi ai alegerilor europarlamentare din 22 mai au fost pro-europenii liberal democraţii, care vor avea un singur europarlamentar în următorii patru ani.

 

Succes românesc

Tommy Tomescu şi Violeta Vajda, singurii români înscrişi în competiţia electorală europarlamentară din Marea Britanie, au reuşit să obţină un număr de voturi impresionant din partea alegătorilor de pe întinsul Regatului Unit.

Violeta Vajda a făcut parte din echipa câştigătoare propusă electorilor de către partidul ecologist Green Party. Ea a fost cel de-al şaptelea candidat pe  o listă a „verzilor” ce a reușit sa adune peste 1,2 milioane de voturi, conform website-ului formaţiunii politice, www.greenparty.org.uk. Ca urmare a acestui rezultat, au devenit eurodeputaţi primii trei candidaţi ai echipei din care a făcut parte şi românca. Aceasta este cea mai importantă performanţă electorală obţinută de Green Party în istoria existenţei sale.

Dr. Tommy Tomescu, fondatorul şi preşedintele Europeans Party, partid înfiinţat cu doar câteva săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor, a fost votat de 10.712 alegători. El a fost unicul candidat al partidului pentru alegerile europarlamentare. Pentru a obține un fotoliu de parlamentar el ar fi avut nevoie de circa 150.000 de voturi.

——————————————

„Tocmai s-a anunţat că medicul stomatolog român Tommy Tomescu a obţinut 10.712 voturi în Londra pentru partidul Europeans Party pe care îl conduce. Este un rezultat remarcabil, dacă ţinem cont că este un partid politic nou, pe care Tommy l-a înfiinţat în urmă cu doar câteva săptămâni.”

Jon Dazing, jurnalist britanic

——————————————

 

 

Violeta Vajda: „Cine a câştigat alegerile?”

 

„Dacă ne luăm după mass-media, alegerile din 22 mai au părut dominate de UKIP. În realitate, povestea a fost puţin diferită”, susţine Violeta Vajda, singura româncă înscrisă ca şi candidat atât pe listele pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru un post de consilier local, în cadrul formaţiunii politice ecologiste Green Party.

„După părerea mea, partidul net câştigător a fost cel laburist, care a arătat încă o dată că are o bază solidă în toate regiunile, mai ales în Londra, şi că se poate reface după o serie de alegeri nefavorabile”, adaugă românca.

În ceea ce priveşte „partidul verde” din care face parte, Violeta crede că alegerile din 22 mai au confirmat că acesta a devenit „o forţă politică importantă”. Ea îşi susţine afirmaţiile atrăgând atenţia că cei de la Green Party i-au devansat pe liberali-democraţi în majoritatea circumscripțiilor electorale, finalizând alegerile locale cu 162 consilieri locali. Cifra este cu 23 mai mare decât cea a aleşilor locali pe care partidul i-a avut până înaintea desfăşurării scrutinului. În plus, Green Party are acum doar cu un consilier local mai puţin decât UKIP.  Cu toate acestea, performanţa formaţiunii politice ecologiste a fost „complet ignorată de ziare și de televiziune”, jurnaliştii declarând UK Independence Party ca principalul câştigător al scrutinului, spune contrariată Violeta Vajda.

 

 

Vot românesc în UK:

Absenteism şi dezamăgire

 

Mai puţin de 800 de români au fost prezenţi în cele patru secţii de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe teritoriul Regatului Unit, pentru a alege europarlamentari români, duminică, 25 mai.

Absentesimul de la urne a fost caracteristic în majoritatea comunităților românești din străinătate. Iar opţiunea electorală a votanților din Diaspora a fost cu mult diferită faţă de cea a compatrioţilor lor rămaşi în ţara natală…

 

PMP, câștigătorul alegerilor în Diaspora

Partidul Mișcarea Populară a fost câștigătorul alegerilor europarlamentare desfășurate în Diaspora. Formațiunea politică a obținut 28,63% din voturile celor 29.633 de români care au fost prezenți la urne în străinătate. PDL s-a clasat pe locul secund cu 15,71% din voturi, în timp ce PSD s-a aflat doar pe poziția a treia, fiind ales de 11,04% electori. Au urmat PNL (8,69%), Forța Civică (6,47%) și candidatul independent Mircea Diaconu (6,37%), conform datelor transmise de Biroul Electoral Central.

 

Prezenţă dezamăgitoare

„Mi s-a părut diferit faţă de alţi ani faptul că, de data asta, în clădirea Ambasadei din Belgrave Square au funcţionat  două secţii de vot. Nu am înţeles de ce, pentru că oricum prezenţa la vot este dezamăgitoare”, ne-a declarat Simona, o româncă de 36 de ani din Londra, imediat după ce şi-a exercitat dreptul de vot, la etajul clădirii Ambasadei României la Londra şi a ICR.

„Este adevărat că nici eu nu am vrut iniţial să mă deplasez până acolo, dar aceasta doar fiindcă m-am săturat să votez fără să am alternative în care să cred. Din păcate, clasa politică din România nu luptă pentru interesele românilor, fie că aceştia se află în ţara natală sau în străinătate”, a adăugat Simona.

——————————————

„Eu, chiar dacă m-am aflat în străinătate în perioada alegerilor, am vrut să votez, pentru că nu mi-e indiferentă situaţia din România. Cu toate acestea, nu am speranţe într-o schimbare în bine. Mi se pare îngrijorătoare situaţia din ţara noastră. Oamenii îşi pierd încrederea în clasa politică.

Totuşi, mi-ar fi plăcut să fie mai multă lume, iar cei din diaspora să nu fie indiferenţi faţă de situaţia cu care se confruntă ţara lor natală.”

Ana, 76 de ani, o româncă aflată în Marea Britanie în vizită la fiul ei

——————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!