VOTUL TĂU A CONTAT! Rezultate parțiale: IOHANNIS PREȘEDINTE! Votul românilor! Foto/Video

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 noiembrie 2014

Klaus Iohannis_16.11.2014_colaj diaspora Londra

Ora 22.30

DIASPORA. Rezultate parțiale

Potrivit datelor centralizate de BEC, până la ora 23.00 (ora României) la secțiile de votare din străinătate votaseră 362.692 de persoane, față de peste 150.000 la scrutinul din 2 noiembrie. Cei mai mulți votanți s-au înregistrat în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania.

Astfel, cei mai mulți au votat în Italia – 94.758, în Spania – 83.153, Republica Moldova – 35.630, Marea Britanie – 24.474, Franța – 16.114 și Germania – 16.716.

În Belgia au votat 11.435 persoane, iar în Austria – 9.565.

De asemenea, 4.852 au votat în Danemarca, 4.491 în Cipru, 3.842 în Olanda 3.451 în Grecia, 3.249 în Ungaria și 2.850 în Portugalia.

În SUA, au votat 11.363 de persoane, iar în Canada 3.907.

284.000 de români au votat până la ora 19 (ora României), iar în total se va trece de 300.000 de voturi, cu tot cu cele ce vor fi exprimate în SUA și Canada. Ele înseamnă aproape 3% din numărul total de voturi, urmând a decide fără îndoială cine va fi președintele României.

 

 

Ora 22.00

România. ACL cere demisia Guvernului Ponta

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că ACL cere demisia Guvernului Victor Ponta și va depune și plângere penală pentru proasta organizare a alegerilor din diaspora.

„ACL cere demisia Guvernului Ponta, având în vedere că a refuzat să dea curs solicitărilor privind organizarea mai multor secții de votare în străinătate. ACL va depune și plângere penală împotriva Guvernului Ponta”, a declarat Ludovic Orban, preluat de ziare.com.

Anunțul liderului ACL vine la scurt timp după ce Victor Ponta a anunțat că l-a sunat pe Iohannis pentru a-l felicita pentru victoria la prezidențiale. Ponta a declarat însă, la Antena 3, că nu își va da demisia, deoarece nu a „ajuns prim-ministru de capul lui” și că niciunul dintre colegii lui nu i-au cerut acest lucru. Ponta a mai spus că va continua lupta pentru cei peste 5 milioane de români care l-au votat: „Să le spun în seara asta la revedere, nu îmi mai pasă de voi ar fi o mare ticăloșie”.

Cât despre coabitarea cu Klaus Iohannis, acesta a spus că nu se gândește la asta în această seară.

 

 

Ora 21.35

DIASPORA. BES: „ Votarea se închide la ora 21.00”

Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate a transmis o circulară către toate secțiile din diaspora să respecte prevederile legale potrivit cărora votarea se închide la ora 21.00, a anunțat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

„Am văzut și eu imaginile cu documentele de la Torino, la o televiziune. Nu pot să comentez mai mult decât atât. Am luat legătura cu colegii de la Biroul 48 (pentru secțiile de votare din străinătate n.r.), ne-au spus că încearcă să vorbească cu cineva de la secția de votare de acolo. Au transmis circulara către toate secțiile de votare din străinătate să respecte prevederile legale și că votarea se închide la ora 21.00”, a spus Marian Muhuleț, întrebat despre incidentele de la unele secții de votare din străinătate.

 

 

Ora 21.20

LONDRA: Monica Macovei sărbătorește victoria lui Iohannis, înconjurată de românii aflați la ICR Londra

Monica Macovei trăiește bucuria victoriei lui Klaus Iohannis la alegerile din 16 noiembrie anunțată de exit-polluri printre românii de la Secția de Vot nr. 150 de la ICR Londra. O mulțime de peste o mie de români scandează și își manifestă bucuria față de știrile venite din România.

Secțiile de vot din Marea Britanie s-au închis la ora 21.00 și a început numărătoarea voturilor. Oamenii care nu au votat refuză însă să părăsească vecinătatea secțiilor de vot.

„Iohannis Președinte!”, strigă românii care au înconjurat-o pe Monica Macovei în centrul Londrei.

 

 

România. Ponta: „L-am felicitat

pe dl. Iohannis pentru victorie”

Președintele PSD, Victor Ponta, l-a felicitat pe președintele PNL, Klaus Iohannis, pentru victoria obținută la alegerile prezidențiale.

„Le mulțumesc tuturor românilor care au venit în seara asta la vot. Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe dl Iohannis, l-am felicitat pentru victorie”, a spus Victor Ponta, la ieșirea din sediul PSD.

La ora 21, televiziunile de la București au dat publicității mai multe sondaje, în care două îl dădeau câștigător pe Klaus Iohanis, două pe Victor Ponta. Diferența este însă atât de mică, sub un punct procentual, încât, având în vedere ca marjă de eroare este de +/-3%, este greu de spus cine va fi câștigătorul. Așadar, până la ora 02:00 în această noapte, când Biroul Electoral Central va da primele rezultate parțiale, nu putem ști cine este cu adevărat noul președinte al României.

 

Sondaj Sociopol, comandat de Antena 3 (Pentru ora 21:00)

Victor Ponta – 50,5%

Klaus Iohannis – 49,5%

 

Sondaj IRES, comandat de Digi24 (pentru ora 21:00)

Klaus Iohannis – 51,6%

Victor Ponta – 48,4%

 

Sondaj CURS – Avangarde, comandat de TVR

Klaus Iohannis – 52,16%

Victor Ponta – 47,84%

 

Sondaj CSCI, comandat de România TV

Victor Ponta – 50,72%

Klaus Iohannis – 49,28%

 

 

Ora 21.00

MAREA BRITANIE: S-AU ÎNCHIS SECȚIILE DE VOT

 

 

Ora 20.30

LONDRA: Mii de români vor rămâne fără să voteze

Câteva mii de români așteaptă încă să voteze la cele trei secții de vot din Londra înainte cu 30 de minute de închiderea urnelor. Aplicația euvotez.com estimează numărul acestora la 8.700.

„Oamenii așteaptă și sunt destul de agitați. Nu s-a anunțat nimic referitor la o eventuală prelungire a programului de vot. În schimb, cei care stau la coadă au aflat că sondajele exit-poll efectuate în România îl dau ca potențial câștigător pe Klaus Iohannis. Este o adevărată agitație și presiune. Toată lumea își dorește ca numărul celor care ajung la urne să fie cât mai mare”, ne-a declarat unul dintre voluntarii care se află la Secția de Vot 150 care funcționează la ICR Londra.

 

 

Paris, Torino, Munchen. Gaze lacrimogene și îmbrânceli

La Torino și Paris, românii care au stat ore în șir la coadă și s-au trezit că li se închid ușile în nas, au răbufnit. Iar jandarmii au intervenit și au folosit gaze lacrimogene. Iar la Munchen, secția de vot de la consulat s-a închis cu 25 de minute mai devreme, spre disperarea oamenilor care au stat toată ziua la o coadă uriașă.

Ușile secțiilor de votare s-au închis la Paris, nu însă fără incidente. Timp de aproape 10 minute, jandarmii francezi au blocat accesul oamenilor care, disperați că văd că se închid ușile după ce au stat și 7 ore la coadă, au forțat intrarea. Potrivit celor prezenți, jandarmeria națională franceză, care se implică doar în condițiile în care poliția națională nu face față, a fost obligată să folosească gazele lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea. Geamurile Consulatului au fost sparte, iar intrările au fost forțate, însă jandarmii au ridicat baraj iar oamenii nu au mai putut să treacă. 30 de minute mai târziu, aproximativ 500 de persoane mai erau încă în fața Ambasadei de la Paris.

 

 

Ora 19.20

Republica Irlanda

Ambasadorul României la Dublin, Manuela Breazu, a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot, în condițiile în care mai mult de 2.000 de români stau încă la coadă pentru a vota.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a confirmat că această solicitare a fost primită. El a spus, într-o declarație de presă: „În momentul actual, textul de lege este foarte precis: votarea începe la 7.00 dimineața și se încheie la ora 21.00”.

El a reiterat faptul că ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, NU A TRIMIS la BEC nicio cerere pentru prelungirea votării în diaspora.

 

 

Ora 19.00

LONDRA: Portsmouth, vot rapid

„Vreau să vă anunț că în Portsmouth procesul de votare merge foarte repede!!! Nu mai pierdeți timpul în Londra pentru că nu veți reuși să votați, nu vă lasă plagiatorul!!! Urcați-vă-n mașini și direcția Portsmouth. Adresa e următoarea: Fratton Community Center, PO1 5JJ”

Luiza Mgm, mesaj postat pe contul Facebook al Diasporei Românești

 

 

România

Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la diferenţe foarte mici în cele 5 sondaje

Primele exit-poll-uri de la turul II al alegerilor prezidenţiale 2014 arată că Victor Ponta şi Klaus Iohannis se află la diferenţe mici unul faţă de celălalt.

IRES: Klaus Iohannis – 50,9%, Victor Ponta – 49,10%

SOCIOPOL: Victor Ponta – 50,9%, Klaus Iohannis – 41,1%

CURS: Klaus Iohannis – 51,50 %, Victor Ponta – 48,50%

CSCI: Victor Ponta – 50,72%, Klaus Iohannis – 49,28%

Agenţia de rating politic: Victor Ponta – 50%, Klaus Iohannis – 50%

 

Klaus Iohannis: „Solicit Guvernului să prelungească votarea în diaspora”

„Votul a decurs fenomenal, o prezență enormă astăzi la vot. Vă mulțumesc tuturor că ați ieșit să votați președintele României. Respect tuturor celor care au votat în diaspora”, a declarat Klaus Iohannis. „Solicit Guvernului să facă un efort și să prelungească votarea în diaspora”, a adăugat el.

 

Klaus Iohannis: „Români, ați fost niște eroi”

Candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a mulțumit, în declarația făcută imediat după închiderea urnelor la ora 21.00 (ora României – n.r.), românilor pentru că au ieșit la vot, afirmând că aceștia au fost „niște eroi”, relatează Agerpres.

„Dragi români, ați fost niște eroi astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezență enormă astăzi la vot. Vă mulțumesc tuturor că ați ieșit să votați președintele României. Un gând foarte special și respect tuturor celor care au votat în diasporă, cu toate că în foarte multe locuri a fost nevoie să aștepte multe ore până când au reușit să-și exprime votul!, a spus Iohannis, după aflarea exit-poll-urilor.

El a spus că ziua de astăzi este una „specială”. „Acum, după 25 de ani de la Revoluția Română, oamenii au ieșit din casă pentru a lupta pentru dreptul la vot. Miza de astăzi a fost dreptul la vot. Este incredibil”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

Liviu Dragnea: „Scor strâns, Ponta câştigător la diferenţă mică”

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, având în vedere că scorul este „strâns”, iar din evaluările PSD Victor Ponta este câştigător la o diferenţă mică, solicită reprezentanţilor PSD din secţiile de votare să fie atenţi la numărătoarea voturilor. „Mulţumesc românilor care s-au prezentat la vot, unele televiziuni au un sondaj, altele au altul, scorul este strâns, din evaluările noastre Victor Ponta este câştigător la o diferenţă mică. Din acest motiv, solicit tuturor colegilor noştri, reprezentanţilor noştri din secţiile de vot să fie atenţi până la numărarea ultimului buletin de vot şi până la încheierea procesului verbal, pentru că, la câte s-au întâmplat, la câte sesizări am făcut, la câte plângeri am făcut, îi rog să fie atenţi că ceilalţi sunt dispuşi să facă orice. Le cer tuturor colegilor să aibă răbdare să numărăm voturile, că în această noapte să ţină minte că se decide preşedintele României”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

 

 

Ora 18.30

LONDRA: Votul în Brent

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Brent12

Strada din nord-vestul Londrei, pe care se află clădirea Brent Civic Centre, unde funcționează Secția de vot nr. 152, a fost închisă circulației de către polițiștii britanici din cauza aglomerării umane. O mulțime de oameni fluturând steaguri tricolore ocupau trotuarul, dar și o parte din carosabil la ora 18.30. Unii încearcă să forțeze intrarea protejată de forțe de ordine. Fiecare grup de votanți români cărora li se permite accesul în Brent Civic Centre este susținut cu urale de către cei rămași afară. Oamenii scandează „Jos Ponta!”

Mulțimea este furioasă pentru că există temeri că porțile clădirii vor fi închise la ora 19.00, urmând să mai voteze până la ora 21.00 doar cei care au intrat deja în incintă.

Un grup de bărbați care stau în fața intrării clădirii scandând spun că s-au așezat la coadă de la ora 03.00 noaptea. Ei și-au exprimat votul (după 14 ore de așteptare), dar continuă să protesteze. „Susținerea noastră este importantă. Sunt oameni care stau aici de 15 ore. Foarte mulți dintre români au renunțat să mai stea la coadă și au plecat!”, au declarat aceștia pentru Diaspora Românească.

 

 

DIASPORA

  • Până la ora 18.00, la Londra au votat aproximativ 13.000 de persoane.
  • Până la ora 19.00, au votat peste 285.000 de români în diaspora, potrivit datelor publicate de Realitatea TV.
  • 20.18 – Mii de români așteptau să voteze, în Spania, unde până la ora 16.00 au votat 50.000 de persoane, potrivit Digi 24.

 

 

România: Proteste în București

Bucureştenii au ieşit din nou în stradă. În jur de 500 de persoane s-au adunat începând cu ora 18.00 la Universitate şi scandează „Solidaritate şi drept la libertate”. Alte câteva zeci sunt la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Oamenii protestează faţă de tratamentul românilor din diaspora, care aşteaptă cu miile la cozi la vot, la Londra, Paris şi în alte oraşe.

 

 

Stuttgart: Se prelungeste programul de vot?!”

Românii care stau la coadă la secția de votare din Stuttgart, Germania, au primit o veste extraordinară. Ei au fost anunțați, prin microfon, că programul pentru vot a fost prelungit. „Am fost informați prin microfon că se va prelungi programul de vot pentru că sunt prea mulți oameni și fac tot felul de strigături, lozinci”, a spus, la B1 TV Estera Gogoneață, o româncă ce a încercat fără succes până la această oră să voteze la Stuttgart, în Germania.

Întrebată dacă este sigură că a fost un anunț oficial, aceasta a răspuns afirmativ, precizând că cei care au făcut anunțul au fost membri ai secției de votare. Nu există însă o confirmare oficială a acestei informații.

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel către Guvern să emită o ordonanță de urgență prin care să prelungească programul de vot mai ales în diaspora, unde există cozi și de 10.000 de persoane. De precizat că decizia de prelungire a programului de vot poate fi luată doar în țară, iar pentru asta este nevoie ca Guvernul să se reunească în ședință pentru a emite o ordonanță de urgență în acest sens.

 

 

Ora 17.30

LONDRA: Coada românilor care vor să voteze

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Consulat_colajLa Secția Consulară a Ambasadei României la Londra din Kensington High Street coada se întinde pe jumătate de kilometru și număra circa 2.000 de români la ora 17.00.

Un șir de polițiști britanici supraveghează ca grămada să nu se întindă pe carosabil.

Grupurile de români scandează „Jos Ponta!” și „Iohannis Președinte!”.

Cei care au votat și părăsesc clădirea spun că au venit de la ora 9.00 dimineața.

„Oare o să apucăm să votăm?”, întrebă cineva care s-a așezat la rând de 5 minute.

„Măcar am încercat”, vine răspunsul resemnat al unui conațional de la coada de români de la Secția Consulară a Ambasadei.

 

 

România

Aproape 11 milioane de alegători, reprezentând 58.65% din totalul celor înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 19.00 (ora României – n.r.), potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la BEC, în primul tur prezenţa fiind de 48.89%. După centralizarea a 99.95% din secții, numărul voturilor pe lista suplimentară a fost de 10.24%, adică aproape 1.100.000 de voturi.

 

 

Ora 17.00

Paris. Jandarmii către francezi: ar trebui să îi admirați pe români

Ploaia rece și măruntă nu pare să îi oprească pe cei aproximativ 5.000 de români care se află la coadă la cele două secții organizate în capitala Franței. Până spre ora 16.00, peste 5.000 de români au ajuns să voteze, mai mult decât totalul zilei de vot din 2 noiembrie (doar 4.500, pentru cele două secţii de votare). Printre cei aflați la coadă se află și Elena Udrea, care stă, de mai mult de trei ore la coadă pe rue de l’Exposition, alături de ceilalţi români.

Jandarmii francezi, o prezență de altfel care intimidează în situații de urgență, s-au transformat în avocații românilor. Întrebați de francezii uimiți dar și curioși despre motivul prezenței lor acolo și de ce este atâta lume la Ambasada României, forțele de ordine le explică cu calm: „Sunt oameni care îşi votează viitorul preşedinte, nu îi obligă nimeni. Nu, stau de bună voie, şi da, decât să-i condamnaţi, ar trebui să-i admiraţi”, mărturisește pentru reporterul Courier International, Sebastien, un jandarm din echipa venită încă de câteva ore pentru a preveni orice fel de incidente.

„Dacă ne cheamă ambasada, nici măcar nu ne interesează. Noi răspundem la cererile prefectului de poliţie şi intervenim ca sprijin suplimentar. În plus, ştiţi ce, lumea ne apreciază mai mult, căci noi vorbim cu ei, explicăm”, mai declara același jandarm pentru sursa citată, anulând astfel zvonurile cum că autoritățile române ar fi chemat forțele de ordine.

Încerc să mă apropii de Consulat dar coada, întinsă pe 3-4 rânduri mă dezarmează. Un francez mă întreabă dacă vorbesc franceza și știu ce se întâmplă. „Românii își votează președintele”, îi răspund. „Dar ce scandează? De ce sunt supărați?” Unii stau de 5-6 ore la coadă, îi răspund, și nu sunt siguri că vor apuca să voteze. „Dar exprimarea votului este baza democrației”, îmi răspunde domnul de vreo 50 de ani și adaugă: „Il faut resister (Trebuie să rezistați)”. „Chapeau (Jos pălăria, n.r.), Romania!!”, mai spune francezul în timp ce se îndepărtează la braț cu soția lui.

     Cozi sunt și în Germania, Italia și Spania. Știrea că în Spania votaseră 30.000 de oameni până la ora 14.00, dă și mai multă forță celor aflați la coadă. Toți sunt cu telefoanele mobile deschise, fac poze, înregistrează. Urmăresc rețelele de socializare și comentează: și în Germania, la Londra și Italia se stă ore în șir la coadă. Se cântă imnul național, se strigă lozinci. Pe lângă haine groase, termos și mâncare, oamenii au adus și saci de gunoi pentru a nu rămâne mizerie în urmă. Mai sunt doar două ore până la închiderea secțiilor de vot. 

 

 

Băsescu cere ordonanță de urgență

pentru prelungirea dreptului la vot

Președintele Traian Basescu a cerut Guvernului o întrunire imediată, în care să emită o ordonanță de urgență care să prelungească programul de votare până la ora 24.00. Traian Băsescu solicită acest lucru având în vedere „posibile dificultăți în a asigura dreptul de a vota tuturor românilor din diaspora”. „Intervenția domnului președinte Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor și semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulți cetățeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota”, se arată într-un comunicat de presă al președinției.

 

 

Ora 16.30

LONDRA

Președintele secției de vot de la ICR Londra cere prelungirea programului

Președintele secției de votare nr. 150, de la Institutul Cultural Român din Londra a cerut, în mod oficial, Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de votare, ca urmare a numărului foarte mare de români aflați la coadă.

Cererea a fost redactată de președintele secției și a fost semnată de toți membrii biroului. La coadă se aflau circa 3.000 de oameni.

Aceasta este prima cerere oficială de acest fel.

 

Reclamații

Situaţie reclamată de tot mai mulţi votanţi din Londra: cerneala este neobişnuit de „subţire”, existând riscul ca, după împăturirea votului, ştampila să apară de două ori pe buletin, situaţie ce duce la anularea votului.

Este recomandat ca alegătorii să aştepte puţin pentru ca ştampila să se usuce şi abia apoi să împăturească buletinul de vot, pentru a-l introduce în urnă.

Londra_Elisabeth si Nicolae Ratiu_alegeri 16.11.2014

 

Elisabeth și Nicolae Rațiu

Pe Facebook apare o fotografie cu soţia lui Ion Raţiu, Elisabeth Raţiu, în vârstă de 93 de ani, în maşină alături de fiul său, Nicolae Raţiu, încurajându-i pe români să voteze la Londra.

 

 

Ora 16.00

România

Peste 200 de sesizări de nereguli

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că în primele 10 ore de la deschiderea secțiilor de votare au fost înregistrate, la nivel național, 218 sesizări de încălcări ale actelor normative care privesc desfășurarea alegerilor, iar 90 dintre acestea nu s-au confirmat.

„Angajații Ministerului Afacerilor Interne au verificat toate sesizările pentru a stabili cu certitudine existența sau nu a aspectelor semnalate. Cele mai multe aspecte care au fost sesizate au vizat continuarea propagandei electorale, posibile situații de turism electoral și de corupere a alegătorilor”, a informat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit Agerpres. Ea a precizat că până la ora 17.00 au fost sesizate 45 de situații privind posibile infracțiuni și s-au aplicat măsuri sancționatorii pentru 32 de contravenții, respectiv nouă avertismente scrise și amenzi în valoare de 14.100 lei.

 

Prezență la urne în țară, ora 16.00: 44,50%

Prezența la vot pe țară la alegerile prezidențiale a fost, până la ora 16.00, de 44.50%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), citat de Agerpres.

În mediul urban prezența la urne a fost de 43.75% și în rural de 45.52%, iar în București 45.64%.

O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele Ilfov (53.52%), Olt (49.72%), Vâlcea (48.69%), Teleorman (47.90%) și Argeș (47.82%).

O prezență mai redusă la vot s-a înregistrat în județele Harghita (30.74%), Covasna (32.27%), Satu Mare (36.64%), Mureș (38.35%) și Caraș Severin (39.57%).

În Capitală, situația pe sectoare este următoarea: Sectorul 1 – 51.46%, Sectorul 2 – 46.62%, Sectorul 3 – 41.51%, Sectorul 4 –46.07%, Sectorul 5 – 42.07% și Sectorul 6 – 48.37%.

Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 8.135.471, dintre care 7.240.981 sunt înscriși în copiile de pe listele electorale permanente.

La primul tur de scrutin al prezidențialelor, până la ora 16.00, se prezentaseră la vot 35.10% dintre alegători.La turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2009, până la ora 16.00, își exercitaseră dreptul de vot 40.10% dintre alegători.

 

 

Ora 15.30 

LONDRA: Cozi kilometrice

În Londra, sunt cozi kilometrice. Peste 12.000 de români stau la coadă la cele trei secţii de votare din Londra, oamenii aşteptând ore în şir şi fiind hotărâţi să nu plece, deşi nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă. Cozile la cele trei secţii de votare din Londra se întind pe câţiva kilometri, iar oamenii continuă să vină la vot.

La Secția de votare nr. 150 de la ICR Londra, coada se întinde pe 4 străzi. Sunt aproximativ 4.000 de persoane la rând.

 

Monica Macovei sta la rând la ICR

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra57_Monica Macovei_colaj

 

Mesajul fostului candidat la președinție, Monica Macovei, adresat tuturor românilor

 

 

Ora 15.00

România

Biroul Electoral Străinătate: „Nu se poate prelungi votul”

Purtătorul de cuvânt al BES, Andra Monica Asănică, a declarat, pentru Mediafax, că au fost primite de la mai multe asociaţii cereri pentru prelungirea perioadei de votare, dar judecătoarea a explicat că nu se poate, întrucât legea este clară şi nu lasă loc de excepţii.

„Nu au fost sesizate nereguli în ceea ce priveşte procesul electoral. În schimb, mai mulţi cetăţeni şi-a exprimat nemulţumirea, prin e-mail sau telefonic, pentru faptul că s-au format cozi şi le este teamă că nu vor vota toţi. Am mai primit sesizări şi de la asociaţii care au cerut prelungirea programului de votare”, a precizat locţiitorul preşedintelui BES, Andra Monica Asănică.

Întrebată dacă se ia în considerare prelungirea programului de vot, purtătorul de cuvânt al BES a precizat că instituţia nu are atribuţii în acest sens, iar legea nu permite acest lucru.

„Potrivit dispoziţiilor legale, procesul electoral se încheie la ora 21:00. BES nu are competenţe să prelungească programul de vot în condiţiile în care textul de lege e clar şi nu lasă loc de excepţii”, a explicat Andra Monica Asănică. În ceea ce priveşte recomandările BES către birourile secţiilor de votare, purtătorul de cuvânt a precizat că membrilor birourilor li s-a recomandat să eficientizeze „cât mai mult” procedura de completare a tabelelor. La secţiile unde reprezentanţii formaţiunilor politice au întârziat, BES a recomandat ca aceştia să fie primiţi. „Oamenii lucrează la capacitate maximă, spre exemplu la Bologna nici nu au reuşit să se ridice de pe scaune. La secţia de la Ambasada din Paris, o doamnă s-a simţit rău din cauza epuizării, i s-a dat puţină apă, a stat 5 minute, după care şi-a reluat activitatea”, susţine judecătorul BES.

 

Teodor Meleșcanu: „Nu este nimeni vinovat pentru situația din străinătate”

Ministrul de externe Teodor Melescanu a declarat, după ce s-a întors de la Paris unde inițial trebuia să voteze, că s-a întors din Franța ca să voteze în București pentru „a da posibilitatea altor români care locuiesc acolo să voteze”. El a mai spus că „a văzut că unii s-au dus în excursii ca să voteze”, citat de B1.ro și Hotnews.

„Am considerat că este indecent să iau dreptul unui român de acolo să voteze. Am văzut că unii s-au dus în excursii ca să voteze. E de bun simț să votezi în țară dacă se poate”, a argumentat ministrul.

„Le mulțumesc celor care fac parte din birourile secțiilor de votare și s-au prezentat și lucrează de dimineață fără întrerupere. Le mulțumesc alegătorilor care au ascultat sfatul nostru, de a merge de dimineață la vot. De dimineață au fost extrem de mulți oameni la vot încă înainte de deschiderea secțiilor”, a spus ministrul de Externe, după ce și-a exprimat votul la București.

„Nu este nimeni vinovat pentru situația din străinătate. Am promis și primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de trei ori mai mulți oameni ca în primul tur. E greu să faci față dacă au venit de zece ori mai mulți”, a continuat Melescanu, potrivit surselor citate.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a mai declarat că a trimis o propunere la Biroul Electoral Central pentru prelungirea programului la secţiile din diaspora. Contactat de Adevărul, purtătorul de cuvânt BEC, Marian Muhuleţ, a infirmat spusele ministrului. „Nu am primit nicio solicitare până la această oră”, a spus oficialul.

 

 

Ora 14.30

LONDRA

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra51_ambulantaAmbulanța a fost solicitată la ICR! Unui bătrân i s-a făcut rău și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

 

Ora 14.00

Rep. Irlanda. Românii din Dublin votează în Belfast

Vlad Pană, un român din Dublin care stă la coadă de mai bine de o oră ca să voteze în capitala Irlandei, a povestit pentru PROTV că unii dintre românii care așteaptă la coadă organizează drumuri spre Belfast, capitala Irlandei de Nord, pentru ca românii să reușească să-și exercite dreptul de vot acolo.

Prețul pe care aceștia îl cer pentru transportul din Dublin în Belfast este de 10 euro.

 

 

Ora 13.30

LONDRA: ICR Londra

„Oamenii spun că dacă iese Ponta, vor merge cu toții de Crăciun acasă și vor începe o nouă revoluție. Vor o schimbare.”

Ionuț G., 21 de ani, doar ce a votat. A stat la coadă de la ora 06.30

 

„La ICR Londra sunt 7 membri în comisie. Totul se desfășoară foarte rapid. Nu a durat mai mult de 1 minut, de când am intrat în încăpere și până când am plecat. Aveam declarația completată de acasă, dar am semnat-o în fața unui membru al comisiei, am primit ștampila și am votat. Totul se desfășoară normal, oamenii își dau silința ca toți cei prezenți la cadă să poată vota.”

George M., 44 de ani, doar ce a votat. A stat la coadă de la ora 7.00

 

„A început să plouă și nimeni nu pleacă de la coadă! Un grup de oameni scandează: Ponta, nu uita, România nu te vrea!”

Maria V., 51 de ani, doar ce a votat. A stat la coadă de la ora 8.20

 

„Toți cei care fac parte din comisie își dau toată silința în a fi eficienți pentru a facilita un curs cât se poate de normal al alegerilor. Nu a durat mai mult de 3 minute, cu totul, să pot vota. În câteva secunde mi-au scris detaliile. Le mergea mâna mai ceva ca un calculator. A fost bine!”

Bianca C., 30 de ani, doar ce a votat. A stat la coadă de la ora 9.00

 

 

DIASPORA: Aproape 115.000 de români au votat în străinătate

Peste 3.000 de români în 3 secții la Londra, peste 2.500 în 2 secții la Paris, peste 2.300 în 2 secții la Viena, peste 3.000 în 3 secții la Bruxelles, peste 1.300 într-o singură sectie la Munchen, peste 1.300 în Italia, la Verona, 5.100 în 4 secții în Moldova. Acesta este bilanțul celor mai aglomerate secții de vot din diaspora, unde românii sunt umiliți pentru un drept fundamental: cel la vot.

În total, 114.607 de români au reușit până la ora 15.00 (ora României) să-și exprime opțiunea. Mai puțini decât în Suceava, Timiș, Prahova, Olt, Neamț, Iași, Galați, Dolj, Dâmbovița, Constanța, Cluj, Brașov, Bacău, Bihor sau Argeș.

Un număr de 114.607 alegători din diaspora s-au prezentat la vot până la ora 15.00 (ora României), în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor primite de BEC de la 263 secții de votare din totalul de 294 organizate în străinătate, informează Agerpres. Conform BEC, cea mai mare prezență s-a înregistrat în Italia (29.362 alegători), urmată de Spania (24.077) și Republica Moldova (15.328). De asemenea, o prezență importantă s-a înregistrat în Marea Britanie (5.893), Franța (5.685), Germania (5.635), Belgia (4.213), Austria (3.106), Cipru (1.724), Danemarca (1.522), Australia (1.493), Grecia (1.324), Elveția (1.083), Emiratele Arabe Unite (1.009), Luxemburg (910), Suedia (825), Ungaria (800).

Sunt de aproape trei ori mai mulți votanți în străinătate până la ora 13.00 decât la primul tur.

 

 

România: Prezență record până la ora 13.00

Prezența la vot pe țară în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost duminică până la ora 15.00 (ora României) de 27.22%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), citate de Agerpres.

În mediul urban prezența la urne a fost de 27.58%, în rural de 26.72%, iar în București — 27.48%.

O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele: Ilfov (32.17%), Olt (31.67%), Teleorman (31.10%), Constanța (30.99%), Dâmbovița (30.83%).

O prezență mai redusă la vot s-a înregistrat în județele Harghita (18.43%), Covasna (19.01%), Satu Mare (21.49%), Mureș (22.91%), Maramureș (22.94%).

În Capitală, prezența la vot a fost de 27.48%, situația pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 — 31.11%, Sectorul 2 — 28.12%, Sectorul 3 — 24.86%, Sectorul 4 — 28.07%, Sectorul 5 — 24.75%, Sectorul 6 — 29.33%.

Prezența la urne este calculată pe baza datelor primite de la 18.553 de secții de votare din totalul de 18.553 de secții organizate pe teritoriul țării.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne până la ora 15.00 (ora României) este de 4.975.564, din care 4.448.888 de alegători sunt înscriși în copiile de pe listele electorale permanente, 486.564 alegători au votat pe listele suplimentare, iar 40.112 alegători au votat cu urna mobilă.

La primul tur de scrutin al prezidențialelor din acest an până la ora 15.00 (ora României) se prezentaseră la urne 20.78% dintre alegători. În anul 2009, la al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, până la ora 15.00 (ora României), votaseră 24,01% dintre alegători.

 

 

Ora 13.00

LONDRA: La coadă la ICR

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra50_Lili si Florin1

Lili și Florin spun că sunt mulțumiți de faptul că există o coadă specială pentru părinți. Nu așteaptă de foarte mult timp și au înaintat destul de repede.

 

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra48_Adina si Mirela1

Adina și Mirela. Printre ultimii români care stau la coadă de la ICR. Au venit pregătite cu ceai. Nici nu se gândesc că nu vor vota. „Doamne Ferește, mai sunt atâtea ore până la 21.00, sigur ajungem și noi în față.”

 

 

Ora 12.30

MAREA BRITANIE: Aproape 10.000 de alegători la cozi

Mii de oameni așteptau să voteze în Marea Britanie la 12,00, ora Londrei, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cei mai numeroși alegători stau la coadă în fața Brent Civic Centre din nord-vestul capitalei britanice, la Secția de Vot numărul 152, unde s-au strâns aproximativ 3000 de români, conform website-ului www.euvotez.com. Și la sediul ICR din Belgrave Square se află circa 2400 de votanți. Numărul românilor care vor să își exprime opțiunea electorală la Secția Consulară  a Ambasadei României la Londra este estimat la 2000.

„Oamenii stau de azi-noapte. Dimineață, după deschiderea urnelor timpul de așteptare era cam de 90 de minute. Acum durata este mult mai mare. Totuși, se avansează destul de rapid”, transmite jurnalista Oana Pădureanu care se află la ICR Londra.

Numeroși români s-au strâns și la Secția de Vot numărul 157 care funcționează în Birmingham.Numărul lor era de aproximativ 900 la orele prânzului. La Porthsmouth, în sud-vestul Angliei așteptau să voteze circa 300 de români, în timp ce la secția din Bristol s-au aduat cam 100 de persoane, conform www.euvotez.com.

 

 

România

Acuze de fraudă

Încă de la primele ore ale dimineții, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezență neobișnuită la urne și o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către secțiile de vot, se arată într-un comunicat al ONG-ului Expert Forum. În județe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt, observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Intervenția poliției este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localitățile observate fără ca agenții constatatori să ia măsuri reale, scrie Hotnews. Drept urmare, ONG-urile CRC, Expert Forum și Funky Citizens, bazându-se pe mărturiile și solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, cer Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenți care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în județele enumerate a unor filtre pentru a limita și descuraja turismul electoral.

 

Deces în Vrancea

Un bărbat de 66 de ani din judeţul Vrancea, cunoscut cu probleme cardiace, a murit la scurt timp după ce a votat, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliţie.  Incidentul s-a produs în localitatea Bârseşti. Bărbatul a mers la vot, iar la puţin timp după aceea a căzut în stradă, la aproximativ o sută de metri de secţia de votare. Medicii sosiţi de urgenţă la faţa locului au constatat că bărbatul a decedat.

 

 

Germania: Proteste la Munchen

„Peste 4.000 de oameni protestează la Consulatul României de la Munchen (Germania), întrucât sunt teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta”, a declarat, pentru Mediafax, Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.

El a spus că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota, întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie. „Demisia, demisia Ponta!”, „Noi de aici nu plecăm până nu votăm!”, strigă oamenii la coadă. Protestatarii mai reclamă și faptul că doi reprezentanți ai partidelor politice de la biroul secției de votare nu s-au prezentat.

Până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stăteau la coadă reuşiseră să voteze doar 1.355. Mihai Rusu consideră că situaţia de la Munchen şi de la alte secţii din diaspora reprezintă „o gravă încălcare a dreptului de vot”.

 

 

Nemulțumiri în R. Moldova

În Republica Moldova, aproape 7.000 de oameni au votat în primele trei ore de la deschiderea secţiilor, o participare record. Cele mai mari cozi s-au format la ambasadă şi la consulatul din Chişinău. Acolo a votat şi Bogdan Aurescu, secretarul de stat în Ministerul de Externe, care s-a declarat mulţumit de cum decurge scrutinul, chiar dacă unii oameni au stat la rând şi patru ore, relatează Digi24.

La secțiile de votare din capitala Republicii Moldovei numărul persoanelor care vor să voteze este de 4-5 ori mai mare față de cel din primul tur.

„M-am aşezat la coadă. Am stat la rând, împreună cu toţi ceilalţi care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot, aproximativ o oră şi trei sferturi. Procesul de vot, aşa cum l-am constatat personal, s-a desfăşurat fără incidente, atmosfera este foarte calmă, aici la Chişinău oamenii sunt răbdători, sunt calmi, sunt foarte veseli”, a spus Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE. Oamenii, care au îndurat frigul de la primele orele ale dimineţii pentru a reuşi să voteze, l-au contrazis însă pe diplomat. „Cam slabă organizarea, de multişor stăm la rând, de 3-4 ore”, a spus un bărbat, citat de Digi24. „Nu au putut să mai deschidă o secţie?”, a adăugat un alt bărbat.

 

 

Ora 12.00

ICR LONDRA

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra_colaj

Sunt peste 2.000 de oameni la ICR Londra. Unii spun că s-au așezat la coadă de azi-noapte. Cei care au ajuns deja în fața Institutului sunt la coadă de la primele ore ale dimineții (7-8am). Aceștia spun că se înaintează relativ bine, față de primul tur când au stat pe loc cu orele. Toți sunt încrezători că vor ajunge să voteze. 

Pentru mai multe filmulețe și fotografii, accesați contul de Facebook al Diasporei Românești la adresa: https://www.facebook.com/media/set/?set=vb.327095034132668&type=2,

 

 

România

Gabriela Firea acuză vot multiplu la Londra

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat că preşedintele secţiei de votare 152 din Londra a refuzat să întrerupă procesul electoral după ce mai mulţi votanţi ar fi introdus în urnă mai mult de un buletin de vot de persoană. Ea a solicitat BEC şi BES să ia măsurile legale ce se impun, transmite Digi24. „De asemenea, aş vrea să vă informez în legătură cu faptul că la Londra, la secţia 152, s-a întâmplat un incident, noi spunem chiar mai mult, o ilegalitate. Mai mulţi votanţi şi-au luat singuri ştampila şi mai multe buletine de vot cu care au intrat în cabină, le-au ştampilat – repet, mai multe buletine de vot, nu doar unul singur de persoană – ulterior introducându-le în urnă”, a susţinut Firea. Ea a menţionat că preşedintele secţiei de votare de la secţia nr. 152 din Londra a refuzat să întrerupă procesul de votare.

 

Apel ca BEC să prelungească timpul de votare în străinătate

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, după ce a votat, că a făcut o cerere către BEC, prin care a solicitat prelungirea timpului de votare în străinătate, „acolo unde sunt oameni care au făcut eforturi deplasându-se la sute de kilometri pentru că nu s-a mărit numărul de secţii ca să voteze”.

Blaga i-a invitat pe români să vină la vot şi să-i urmărească pe cei din diaspora „de cât civism dau dovadă”, potrivit Mediafax.

„De altfel, am făcut o cerere către Biroul Electoral Central, prin care am solicitat prelungirea timpului de votare în străinătate, acolo unde sunt oameni care au făcut eforturi deplasându-se la sute de kilometri pentru că nu s-a mărit numărul de secţii ca să voteze şi sper că de data asta cererea să fie aprobată, mai ales că, la toate insistenţele BEC, Guvernul nu a răspuns şi nu a mărit numărul de secţii în străinătate”, a precizat Vasile Blaga. Reprezentanţii BEC au confirmat că au primit de la ACL o solicitare pentru prelungirea cu două ore a programului de vot din diaspora, adăugând că acest lucru a fost dispus, prin ordonanţă de urgenţă, în 2012, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 

Prezență record până la ora 13.00, ora României

Aproape cinci milioane de alegători, reprezentând 27,21% din totalul celor înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne, la nivel naţional, până la ora 13.00, potrivit datelor preliminare actualizate privind prezenţa la vot centralizate la Biroul Electoral Central (BEC). În primul tur, prezenţa a fost de 20,78%.

Cea mai mare prezenţă este înregistrată în judeţele Ilfov (peste 30%), Teleorman, Olt, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa (peste 29%).

Cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţele Harghita – 17,59% şi Covasna – 18,51%.La turul II al alegerilor prezidenţiale din 2009, până la ora 13.00 îşi exprimaseră opţiunea prin vot 24,01% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

 

Incidente la vot

Dosar penal pe numele unui bărbat din Bacău care şi-a fotografiat buletinul de vot, un lucru interzis de lege. În primele cinci ore de la deschidere urnelor, Ministerul de Interne a înregistrat şase incidente.

Astfel, a fost deschis un dosar penal în județul Bacău, unde un bărbat de 35 de ani și-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare, situația fiind sesizată poliției de către membrii comisiei de votare, relatează Digi24. Infracțiunea este de violare a confidențialității votului, așa cum este prevăzută și pedepsită de art. 389 din Codul Penal.

Un alt dosar penal a fost întocmit în județul Gorj pentru un bărbat de 58 de ani, care a agresat fizic și verbal un bătrân în apropierea secției de votare.

Prima sancțiune contravențională a fost aplicată de către polițiștii din Călărași, care au amendat cu 1.500 de lei un cetățean pentru continuarea propagandei electorale. Într-un sat din jud. Bistrița–Năsăud, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că mai mulți localnici au găsit în fața caselor pungi cu alimente.

 

 

Italia: Jandarmi italieni, la Consulatul român de la Torino

Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot. 

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

„Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la codă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid”, a precizat, pentru Mediafax, Adrian Chifu, consilier local la Verbania.

Cei care au venit la Consulat înainte de deschiderea urnelor au reuşit să voteze după două ore şi jumătate, dar acum timpul de aşteptare este mult mai mare, oamenii fiind nevoiţi să stea ore în şir la cozi.

Secţia de votare de la Consulatul de la Torino are şapte ştampile şi toţi membrii biroului sunt prezenţi. Această secţie este singura din Torino, deşi în oraş şi în împrejurimi trăiesc aproximativ 100.000 de români. Secţia de vot s-a dovedit insuficientă şi la primul tur, când mai multe sute de persoane nu au putut vota.

 

 

Ora 11.00

Paris, intervenția jandarmilor

Peste 3.500 de oameni se aflau la coadă la cele două secții de votare organizate în capitala Franței, la ora locală 11am. Deși procesul de votare a fost mult îmbunătățit și timpii de așteptare în interiorul secției de votare a ajuns la maxim 2 minute, față de 10 minute în primul tur, oamenii au început deja să se agite, spun ei, pentru că nu toți românii vor apuca să voteze. Au fost și proteste și mici incidente atunci când femei cu copii sau bătrâni care se deplasau mai greu au rugat reprezentanții comisiilor de votare să îi lase să intre în fatță. Momentul a stârnit iritarea celor aflați deja de 3 ore la coadă.

Spre ora 11.30, ora locală a Parisului, jandarmii și poliția naționala din Franța au fost chemați în ajutor să asigure paza și protecția secțiilor de votare și a ambasadei. Cele două forțe de ordine sunt chemate doar în situații de urgență.

Notă: Jandarmii francezi au venit pentru că s-au autosesizat și nu pentru că ar fi fost chemați de autoritățile române. Oamenii care stau la coadă, chiar dacă vociferează, nu sunt agresivi.

Teodor Meleșcanu a declarat, în cursul dimineții, că la Paris vor putea să voteze astăzi în jur de 10.000 de oameni și nu vor fi probleme. Până la ora 10 votaseră 1.500 de oameni la cele două secții organizate la Ambasadă și la Consulatul României de la Paris.

 

 

Spania, cea mai mare prezență

Aproape 12.000 de oameni au votat în Spania în primele trei ore de la deschiderea urnelor, de 10 ori mai mult față de primul tur de scrutin. Dacă în 2 noiembrie numărul celor care votaseră până la 10 era de aproximativ 1.200 de oameni, turul 2 a adus un număr extrem de mare în acest tur de scrutin. Potrivit corespondentului Digi24, cozile se întind pe trei rânduri și cam 1.000 de oameni așteaptă la coadă.

 

 

Italia: Torino, imnul național

Peste 5.000 de oameni sunt la coadă și în Italia la această oră, coada întinzându-se pe trei rânduri. Potrivit corespondentului Digi24, mascații italieni au intrat în Consulatul României de la Torino pentru a asigura protecția instituției, deoarece unii români au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulțumiți că trebuie să aștepte ore în șir pentru a putea vota.

„Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni așteaptă la coadă să voteze. Forțele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condițiile în care oamenii sunt revoltați de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituției și apoi porțile se închid”, a declarat Adrian Chifu, consilier local la Verbania, relatează Mediafax. Potrivit acestuia, oamenii strigă „Vrem să votăm”, „Jos Ponta”, „Jos comunismul!” sau „Iohannis iese președinte!”

 

 

Germania

Românii din Munchen au venit la secțiile de votare cu multe ore înaintea deschiderii acestora, în fața lor formându-se cozi încă de sâmbătă noapte.

Într-o postare pe Facebook, preluată de Ziare.com, Radu Neag spune: „A ieșit curcubeul în Munchen. Am înaintat 5m într-o oră. Suntem optimiști. Nu știu însă cum sunt cei de la capătul cozii, care are câteva sute de m!”

O sursă Ziare.com de la Munchen, Laura Nicoară, transmite că erau cel puțin 3.000 de persoane la coadă, la ora 10.30. „Mi-au dat lacrimile, în turul 1 a fost chiar mai soft. Nu cred că vom apuca cu toții să votăm”, a spus aceasta.

 

 

Moldova, secțiile suprapline

Chișinău. Cozi deja de 3 ore pentru a vota și în capitala Republicii Moldovei. Potrivit corespondenților de la fața locului, la turul 2 de scrutin sunt de 5 ori mai mulți oameni care vin să voteze, la cele 4 secții din Chișinău. Deși fiecare secție are câte 7 cabine de vot și ajung să voteze cam 200 de alegători pe oră, față de 140 acum 2 săptămâni, cozile sunt din ce în ce mai mari. „Mă bucur că basarabenii s-au trezit din adormirea lor”, a declarat un moldovean care aștepta deja de 2 ore la coadă. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la Chișinău, a declarat că este mulțumit de felul cum decurge votul în Republica Moldova.

 

 

România

Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a votat la Colegiul „Xenopol” din Capitală, afirmând că a votat „împotriva instaurării unui regim discreţionar” şi făcând apel către „cei care au fost numiţi băsişti” să iasă la vot şi „să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează”.

Preşedintele Traian Băsescu a votat, în jurul orei 10.30, la Colegiul „Xenopol” din Capitală, unde a venit împreună cu soţia sa.

„În primul rând, prin votul pe care l-am dat acum simt că încep să scap de o greutate din spate. Se va transfera către altcineva responsabilitatea pentru România. În al doilea rând, am votat împotriva instaurării unui regim discreţionar şi acest lucru sper să îl facă şi toţi aceia care au fost umiliţi câţiva ani, fiind numiţi băsişti. Şi fac din un apel la aceştia să vină la vot astăzi, indiferent că sunt în ţară sau în străinatate, şi să le arate celor care i-au dispreţuit că ei contează şi nu vor lăsa să se instaleze în România o putere discreţionară”, a spus preşedintele.

 

Victor Ponta

Candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, Victor Ponta, a votat la secţia de votare de la Şcoala „Pia Brătianu”, unde a venit însoţit de soţia sa şi de cei doi copii, el declarând că a votat pentru convingerea sa că după 25 de ani de tranziţie nu va mai fi „încă o generaţie de sacrificiu”, transmite Mediafax.

„Azi am votat pentru ca toate mamele şi bunicii noştri să poată să trăiască într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei. Am votat pentru ca toţi copiii noştri să poată să înveţe, să aibă un viitor în România şi am votat pentru convingerea mea că, după 25 de ani de tranziţie, Daciana, eu, Sorin Oprescu, toţi ceilalţi nu o să mai fim încă o generaţie de sacrificiu”, a spus Ponta.

El a arătat că este conştient de responsabilitatea pe care o va avea, arătând că, de asemenea, crede în România şi în faptul că Dumnezeu „va ţine cu noi”.

„După zece ani de ceartă şi de dezbinare putem să fim împreună şi putem să fim mai puternici. Sunt foarte încrezător, sunt foarte responsabil şi conştient de responsabilitatea pe care o să o am, dar, de asemenea, cred foarte mult în România şi cred că Dumnezeu va ţine cu noi să ni se îndeplinească gândurile bune”, a adăugat Ponta.

 

Klaus Iohannis

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a votat, duminică, la Sibiu, „pentru o Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică”, el spunând că are emoţii şi că speră „să fie o zi frumoasă pentru toţi”.

 Klaus Iohannis a votat la Şcoala nr. 4 din Sibiu, unde a venit împreună cu soţia sa, Carmen. Candidatul ACL la Preşedinţie a fost aşteptat, la secţia de votare, de aproximativ o sută de oameni, care l-au aplaudat, i-au scandat numele şi au strigat „Ura”.

„Astăzi am votat pentru o Românie a respectului, a prosperităţii, o Românie puternică. Am şi azi emoţii, recunosc. Sper să fie o zi frumoasă pentru noi toţi”, a spus Iohannis, menţionând că înainte de a veni la vot a fost la biserică.

Întrebat dacă consideră că va fi o prezenţă la urne mai mare decât în turul întâi, Iohannis a răspuns „Da, azi vin mai mulţi. Datele de prezenţă arată o prezenţă mai numeroasă decât data trecută. Se vede că în disapora este o prezenţă foarte mare. Am semnale deja că la foarte multe secţii de votare din diasporă e foarte, foarte multă lume care aşteaptă să voteze. Sper să nu se repete situaţia de data trecută”.

Iohannis a spus că va monitoriza „cu foarte mare atenţie” situaţia din diaspora şi că are „cele mai mari speranţe de la ziua de azi”.

 

 

Ora 9.20

LONDRA

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, așteaptă la coadă să voteze la secția de votare de la sediul ICR. La 8.00, la o oră de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coada de peste 1.000 de oameni, care se întinde pe două străzi. Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge „relativ repede”, timpul de așteptare fiind de aproximativ o oră.

Coordonatorul secției de votare de la ICR Londra a anunțat că au votat, până la ora 9.00, în jur de 600-700 de români, sunt încă 2.500 la coadă. Potrivit unor surse, sunt mult mai mulți oameni care vor să voteze față de primul tur și, din cauza aglomerației, mulți dintre ei renunță și pleacă acasă.

La secția din Wembley, românii dezamăgiți care stau la cozi au început să scandeze și să huiduie.

„Adevărații eroi sunt aici! Imaginați-vă că rândul are aprox 1km în jurul clădirii!!!

Mulți au venit de la 70-80 mile, pentru că le pasă de viitorul lor și pentru a-și arăta dragostea pentru România!!!

Tu ai votat?”

Daniel Bodnar, un român aflat la coadă pentru a vota în Wembley, la Brent Civic Centre, a postat pe contul lui de Facebook, la ora 8.02

 

 

Ora 8.10

România

Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea a acuzat nereguli electorale la secţia nr. 152 din Wembley – Brent Civic Centre, Londra.

Firea acuză că preşedintele secţiei de votare de acolo nu a suspendat procesul de vot, deşi o persoană a intrat cu mai multe buletine de vot în cabină şi a introdus aceste buletine în urnă.

 

 

Ora 8.00

BRENT CIVIC CENTRE din LONDRA,

secție asaltată de votanți români

Peste 1.000 de români se aflau la coadă la vot la Brent Civic Centre din nord vestul Londrei la primele ore ale dimineții de duminică 16 noiembrie, conform aplicației online www.euvotez.com, creată de un român din Marea Britanie pentru a furniza informații actualizate despre numărul de persoane care votează la fiecare secție.

Românii s-au trezit de dimineață pentru a vota la toate cele trei secții de vot organizate în capitala Marii Britanii pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Comisiile din secțiile de vot sunt complete, în timp ce numeroși voluntari și observatori supravegează și ajută la derularea procesului electoral.

„La ora 7,40, deci la numai 40 de minute de la deschiderea secției, coada celor care vroiau să voteze era deja în jurul clădirii”, ne-a mărturisit Laura Chilințan, observator la Secția 153 care funcționează în nord-vestul Londrei, la Brent Civic Centre, locul unde au votat cei mai mulți români în primul tur al alegerilor. „Sunt șapte membri în comisia din secția de vot”, a mai precizat Laura Chilințan.

Una dintre comisiile electorale de la secțiile de vot din Londra a fost completată cu un membru al unui partid politic înființat de un român în Marea Britanie. „Un om în plus în comisia de votare contribuie la creșterea numărului maxim de votanți. Rog românii să vină la vot pentru că, orice s-ar întâmpla, votul și prezența lor contează”, a declarat președintele formațiunii politice pentru Diaspora Românească.

Prezența cea mai puțin numeroasă la coadă la urne se înregistra la sediul Ambasadei Române și al Institutului Cultural Român (ICR) din Belgrave Square, la ora 8.00am, duminică, 16 noiembrie. Clădirea Brent Civic Centre a fost cea mai asaltată de votanți încă de la primele ore ale dimineții.

 

 

Ora 7.00

MAREA BRITANIE: S-AU DESCHIS SECȚIILE DE VOT

 

 

Ora 5.00

ROMÂNIA: S-AU DESCHIS SECȚIILE DE VOT

 

 

DIASPORA

Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României a început în afara țării de ieri, sâmbătă – 15 noiembrie. Primul român din diaspora care a votat la alegerile de azi este un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secție de votare, aflată la Auckland, s-a deschis ieri la 20.00, ora României. iar după vot a pus imediat pe Facebook o imagine și un mesaj care s-au viralizat peste noapte în România.

Echipa Diaspora Românească


Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “VOTUL TĂU A CONTAT! Rezultate parțiale: IOHANNIS PREȘEDINTE! Votul românilor! Foto/Video”

  1. opinionista Spune:

    Pentru fratii romani din diaspora am un mesaj:daca nu puteti vota,indemnati rudele din tara,parinti,frati,prieteni,sa vina la vot si sa voteze,

  2. udrea Spune:

    pentru fratii romani din srainate …vai de capul vostru…udrea la putere…prosti am fost ,prosti vom fi …dumnezeu sa va ierte

Spune-ti si tu parerea!