Vraja Romaniei

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 25 aprilie 2010

Romania are toate sansele sa ajunga o tara vrajita, daca nu chiar o tara de pomina. Cativa deputati au formulat proiectul legislativ conform caruia vrajitoria ar trebui sa fie legalizata. Argumentele trebuie ascultate cu seriozitate, fiindca se bazeaza pe o constatare de bun simt, anume aceea ca practicile oculte „nu sunt integrate in sistemul principal al serviciilor oferite populatiei”. Iata o perspectiva cu adevarat innoitoare. Toate serviciile oferite populatiei functioneaza perfect, iar acum a sosit vremea vrajitoriei. Problema ghicitului in cafea, a farmecelor de tot felul, a menitului de bine sau de rau, a blestemelor si a contra-blestemelor, totul a devenit o prioritate nationala si a luat forma unui proiect legislativ. E adevarat, forma lui exacta nu este una de aprobare a magiei, ci una de integrare a invizibilului in vizibil. O cuantificare, o aducere la cifre, o transformare a irealului in real.

Acest demers, sa recunoastem, este cu totul traznit. El se construieste pe o logica paralela cu propriul ei obiect. Pentru a putea legifera vrajitoria ar trebui, fireste, sa apreciem rezultatele ei practice si corectitudinea metodelor utilizate. Sa distingem adevaratii vrajitori de falsii vrajitori. Ceea ce nu putem pana nu raspundem concret la intrebarea: exista adevarati vrajitori? Cum ii recunoastem? Au diploma? Insigna? Parola? Au masina cu numar de inmatriculare vrajitoresc? La aceste naive intrebari n-ar putea raspunde decat cei dotati cu puterile paranormale de a detecta alte puteri paranormale in haotica paranormalitate a Romaniei de azi. De la „flacara violeta” incoace, puterile se situeaza mereu dincolo de perceptia umana, ca si cum am fi descoperit, deodata, ca suntem „manati in lupta” de cu totul alte idealuri decat cele din realitate. In isteria concedierilor, a blocarilor salariale, a cautarii labirintice a unui job, incepem sa credem ca un bun vrajitor ar putea rezolva problema mai eficace decat un functionar de la plasarea fortelor de munca. In bajbairea dupa un viitor incert, suntem tot mai convinsi ca el poate fi hotarat de astre sau de bolboroseli magice. De fapt, chiar termenul de magie este gresit folosit, fiindca el nu contine vreo falsitate, ci o dimensiune esentiala a societatilor primitive si o raportare de tip mitic la univers. „Magia” pe care o declara micii nostri vrajitori nu are nicio legatura cu aceasta experienta profunda a cunoasterii lumii, ale carei mistere au fost preluate si studiate de Antichitate si apoi de filozofia ezoterica a Evului Mediu.

Ne lovim astazi de superstitie si de consecinta ei directa – iluzia practicilor oculte. Legiferarea ei ramane o imposibilitate practica, fiindca nicio lege nu face ordine in invizibil. Si apoi, Romania isi are vraja ei, pe care o gasim in cu totul alte calitati decat cele ale ghicitului in cafea…

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!