Vrea Rusia ceva din Ucraina?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 martie 2014

Un document obținut de o ziaristă ucraineană de la ziarul Kiev Post, despre care afirmă că aparține cercurilor de la Kremlin și care prevede anexarea regiunilor cu populație rusă din Ucraina, inclusiv a Kievului, dezvăluie o întreagă strategie de înscenări și pretexte pentru o intervenție armată.

Katia Gorcinskai, jurnalista de la Kiev Post, spune că documentul a fost scris pentru Consiliul Național de Securitate din Rusia și cuprinde strategia Kremlinului față de Ucraina. Cel mai important e faptul că Rusia dorește să anexeze Crimeea, dar și regiunile Lugansk, Donetk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumi, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev și Odesa, arată Adevărul, citând contul de Facebook al Katiei Gorchinskaya.

Autorii documentului spun că, în timp, chiar și președinții ucraineni aflați sub controlul Rusiei au trădat interesele acesteia și ajung la concluzia că numai ocuparea părții din Ucraina cu populație atașată de idealurile rusești poate constitui o soluție. „Asigurarea punerii în aplicare a acestei sarcini este posibilă doar luând sub control capitala Ucrainei, orașul-erou Kiev. Analiza evenimentelor din 1994 (trădarea lui Kucima), 2004 (așa-numita Revoluție Portocalie) și 2013 (revolta din Kiev) indică faptul că o garanție de încredere a unui asemenea control poate fi obținută numai prin utilizarea forțelor armate, a organelor de drept și serviciilor speciale ale Federației Ruse”, se arată în document.

Potrivit aceleași surse, strategia Moscovei merge pe ideea că reacția occidentală va fi „anemică”, iar Rusia va putea să-și pună în aplicare mai multe tactici de justificare a intervenției armate.

„Destabilizarea situației de la Kiev ar trebui să-l determine pe Ianukovici să dizolve Rada Supremă și să rămână astfel unica autoritate legitimă în Ucraina. În această situație, adresarea lui Ianukovici către conducerea Rusiei va oferi fundamentarea juridică a participării noastre la stabilizarea situației din Ucraina și va limita posibila reacție negativă a SUA și altor țări occidentale. Analiza posibilităților noastre în Europa ne permite să prezicem o reacție destul de apatică a celor mai importante țări europene în astfel de circumstanțe”, spune documentul.

Anumite formule din document duc la concluzia că Rusia ar dori să însceneze acțiuni ale așa-ziselor forțe fasciste care ar urma să servească drept pretext în fața Occidentului. Astfel, la Kiev ar fi avut loc „neutralizarea celor mai importanți reprezentanți ai opoziției banderoviste”, după ce „huliganii fasciști” ar fi atacat ambasadele Poloniei, țărilor baltice, reprezentanța Comisiei Europene, NATO și reședințele ambasadorilor. În document, înscenările sunt ascunse sub formula „trebuie asigurată colectarea și documentarea dovezilor atrocităților și exceselor comise de militanții partidului Svoboda, precum și a grupului extremist Pravii sector.” În acest fel, comunitatea internațională ar fi văzut, potrivit documentului, „chipul adevărat al fascismului ucrainean”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!