VREAU SĂ FIU PREȘEDINTE

Articol publicat in sectiunea Politică internă, Reportajul săptămânii pe data 27 octombrie 2014

Diaspora romaneasca_Vreau sa fiu presedinte

Românii au avut doar trei președinți în ultimii 25 de ani. Iar acum, 14 candidați își doresc să devină noul președinte al României.

Aproape un sfert de secol s-a scurs de la momentul 1989. România a cunoscut de atunci o istorie tumultoasă în care s-au schimbat mentalități și s-au reformat instituții. Mii de români s-au succedat de atunci pe fotoliile celor două camere ale Parlamentului României. Partidele politice post-decembriste au dispărut, au fuzionat ori s-au contopit și remodelat la „umbra” celor mai surprinzătoare alianțe. Iar cabinetele guvernamentale au căzut sau doar s-au remaniat pe rând. În același timp, lista premierilor care au condus executivul în ultimii 25 de ani este greu de rememorat.

Pare să fi fost o acumulare de evenimente politice nesfârșită. Și totuși, în tot acest timp, România a avut doar trei președinți. Au fost pe rând la Cotroceni: Ion Iliescu (1990-2000), Emil Constantinescu (2000-2004) și Traian Băsescu (2005-2014).

Dar cine va fi oare al patrulea președinte al României de după 1989?

 

 

Candidaţi pentru România

 

14 cetăţeni români care şi-ar dori următorul mandat de patru ani de preşedinte al României s-au înscris în competiţia pentru alegerile prezidenţiale 2014.

Candidaţii care luptă pentru Preşedinţia României în 2014 sunt: Victor Ponta (Alianţa PSD-PC-UNPR), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) şi independenţii Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.

 

 

Victor Ponta. De la „micul Titulescu”

la „prim-ministrul plagiator”

 

Victor Ponta_candidat presedintie

Victor-Viorel Ponta are 42 de ani şi candidează pentru Preşedinţia României din partea Alianţei PSD-UNPR-PC. El este preşedinte al Partidului Social Democrat şi actualul prim-ministru al României. Acesta a obţinut şi un loc în Parlamentul României, ca deputat de Gorj, în 2012.

Este căsătorit cu europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, cu care are doi copii.

 

Procuror la 23 de ani

Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti şi a fost, din 1995 până în 1998, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti. Apoi, acesta a deţinut funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică, între 1998 şi 2001. Iar din 2000 până în 2001 a fost coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.

Actualul premier al României intra în politică în 2001, la invitaţia lui Adrian Năstase, care îl numea „micul Titulescu”. Ponta a fost cooptat atunci în echipa guvernamentală pe postul de şef al Corpului de Control, funcţie pe care a deţinut-o până în 2004. Ulterior, el a fost numit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.

În decembrie 2008, Victor Ponta a fost numit ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în primul cabinet guvernamental condus de Emil Boc. A deţinut această poziţie până în octombrie 2009.

 

Premier la 40 de ani

În PSD, Victor Ponta a ajuns mai întâi preşedinte al Organizaţiei de Tineret (2002), iar, patru ani mai târziu, în 2006, a devenit vicepreşedintele partidului. În 2010 a câştigat şefia PSD, învingându-l la congresul partidului pe Mircea Geoană.

Din 2011, în urma creării alianţei dintre PSD, PNL şi PC, a fost co-preşedinte al Uniunii Social Liberale (USL), alianţă care a rezistat până în februarie 2014.

Victor Ponta a fost numit prim-ministru al României în mai 2012. El a deţinut, de asemenea, trei mandate consecutive de parlamentar, începând din 2004.

Cariera politică a lui Victor Ponta a fost dominată de mai multe scandaluri publice. Primul a fost declanşat în 2012, la scurt timp după instalarea în funcţia de premier, când a fost acuzat în revista „Nature” că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. După verdictul de plagiat dat de mai multe comisii, Consiliul Naţional de Etică a decis, pe 18 iulie 2012, că Victor Ponta nu a plagiat.

Premierul Victor Ponta a avut, de asemenea, mai multe conflicte cu preşedintele României, Traian Băsescu. Acestea au fost marcate, de fiecare dată, de acuzaţii dure şi grave, lansate de ambele părţi.

 

Ofițer acoperit?

Acuzația că Victor Viorel Ponta ar fi fost ofițer acoperit al SIE la sfârșitul anilor 90 constituie cel mai recent atac lansat de președintele Traian Băsescu. Acesta a declarat public, la un post de televiziune, că ofițerul acoperit la care s-a referit și cu alte ocazii este actualul prim-ministru.

„Zâmbește acum, când e prim-ministru, îi merge, dar când va fi președinte, nu îi va merge. Ponta trebuie să recunoască (sic!) că în 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE. (…) Ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria Sector 1 la Curtea Supremă de Justiție”, a spus șeful statului, într-o emisiune la Realitatea TV.

Băsescu a arătat că în perioada 1997-2001, Victor Ponta era procuror, iar statutul de magistrat este incompatibil cu cel de angajat al unui serviciu secret. Șeful statului a prezentat două hotărâri de guvern, adoptate în 2002 și respectiv în 2013, ca dovezi ale deconspirării lui Victor Ponta. Acestea stabileau că identitatea personalului SIE și cea a foștilor ofițeri acoperiți sunt secret de stat.

Victor Ponta a răspuns la o zi după dezvăluirile făcute de președintele Traian Băsescu, spunând că acestea „sunt numai minciuni”.

————————————–

Patru locuințe și două mașini

 

Potrivit declaraţiei de avere, Victor Ponta deţine un teren intravilan în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, cu o suprafaţă de 1.371 de metri pătraţi. De asemenea, are patru locuinţe – trei apartamente şi o casă, două din apartamente fiind dobândite prin lichidarea patrimoniului deţinut de Cabinetul de avocat „Ponta Victor Viorel”. Deţine două automobile, un Citroen, cumpărat în 2012 prin leasing, şi un Fiat, dobândit în 2010, tot din patrimoniul fostului cabinet de avocatură. În conturile sale se află 56.678 euro, iar ca salariat al statului român, Victor Ponta a câştigat anul trecut 74.208 lei.

————————————–

 

 

Tăriceanu. De la mașini și media,

spre Cotroceni

 

Calin Popescu Tariceanu_candidat presedintie

Călin Popescu Tăriceanuare 62 de ani şi candidează ca independent la Preşedinţia României. El este preşedintele Senatului, post obţinut cu susţinerea PSD după ce a demisionat din PNL, deşi a fost preşedinte al liberalilor timp de cinci ani. Tot ca reprezentant PNL, Tăriceanu a condus Guvernul României în mandatul 2004-2008.

Călin Popescu Tăriceanu este de profesie inginer şi se află la a cincea căsătorie. El are doi copii şi aşteaptă, în prezent, un al treilea copil.

 

Un inginer constructor liberal

Călin Popescu Tăriceanu a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcţii din Bucureşti şi a lucrat ca inginer între 1976 şi 1979. Apoi a fost cadru didactic universitar până în 1990, când a fondat Radio Contact, primul post de radio privat din România. În 1996 a renunţat la afacerile din mass-media şi s-a axat pe afaceri cu automobile. A fost preşedinte şi director general al companiei Automotive Trading Services (ATS), în prezent este acţionar majoritar al SC Automotive Trading Services SRL, unul dintre distribuitorii Ford în România. Este membru fondator al Clubului Român de Presă şi al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

 

În conflict cu Băsescu

Tăriceanu este şi unul dintre fondatorii PNL din 1990. Pentru o scurtă perioadă a fost lider PNL-Aripa Tânără, însă a revenit în PNL, ocupând funcţia de vicepreşedinte până în 2004. În 1996 a devenit ministru al industriei şi comerţului în cabinetul Victor Ciorbea, iar în 2004 a preluat şefia PNL, până în 2009. A avut mai multe mandate de deputat și senator. În martie 2014, a fost ales preşedinte al Senatului României.

Tăriceanu a demisionat în acest an din PNL în urma unor neînţelegeri cu Crin Antonescu. El a înfiinţat Partidul Liberal Reformator. Existenţa formaţiunii partidului nu a fost legalizată, însă.

Tăriceanu s-a remarcat în politica românească prin conflictele pe care le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu, în perioada 2004-2008, pe când era prim-ministru. În 2007, Tăriceanu a fost acuzat de Elena Udrea, într-o emisiune televizată, că i-ar fi cerut preşedintelui să intervină în faţa procurorului general pentru Dinu Patriciu, declanşând astfel „scandalul bileţelului roz”. Băsescu a prezentat ulterior bileţelul ce i-a fost trimis de Tăriceanu la începutul anului 2005.

————————————–

Șase mașini, două terenuri, cinci locuințe

 

Potrivit declaraţiei de avere, Tăriceanu deţine în prezent trei Citroen-uri, un Fiat, o Lancia, un Mercedes Benz şi o motocicletă Triumph. Este proprietarul a două terenuri în Snagov şi a cinci locuinţe: 3 apartamente în Bucureşti (unul cumpărat în 1998, altul în 2009 şi al treilea dobândit prin donaţie în 2009 cu uzufructul bunicilor), o casă de vacanţă în Ciofliceni – Snagov, construită în 2002, şi un apartament în Năvodari, cumpărat în 2004. În conturi are circa 600.700 de euro, iar ca salariat al statului român, ocupând postul de parlamentar, primeşte lunar un salariu mediu de 4.900 lei.

————————————–

 

 

De la SIE la „Palat”

 

Teodor Meleşcanu este un diplomat de carieră care, la 73 de ani, şi-a propus să intre în competiţia pentru Cotroceni ca şi candidat independent. El a fost pe rând ministru de externe, ministru al apărării, preşedinte de partid şi şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) a României.

Teodor Meleşcanu a fost căsătorit cu jurnalista Felicia Meleşcanu (decedată în ianuarie 2004) şi are o fiică de profesie medic stomatolog. În 2009, Teodor Meleşcanu s-a recăsătorit.

 

Diplomat, parlamentar, ministru

Teodor Viorel Meleşcanu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii București, între 1959 și 1964, și cursuri postuniversitare de relații internaţionale la Universitatea din Bucureşti (1964-1966). Din 1973, Meleşcanu este doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Geneva.

Meleşcanu şi-a început cariera diplomatică în 1966. Între anii 1978 şi 1985, el a fost detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). A revenit în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe. În anul 1990 a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, apoi în 1992 la cel de ambasador.

Între 1992 şi 1996, Meleşcanu a fost ministru de externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu şi ministru al apărării în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în perioada aprilie 2007 – decembrie 2008. 

Teodor Meleşcanu a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR, la alegerile din 1996.

 

Din politică la șefia SIE

În iunie 1997, el a fondat partidul Alianţa pentru România (ApR), împreună cu un grup de foşti membri ai PDSR. A fost ales preşedintele al acestei formaţiuni politice în 1997 şi reales în 2001. ApR a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal în 2002, iar de atunci, Meleşcanu a ocupat funcţii de conducere în formaţiunea liberală, până la alegerea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al PNL.

Teodor Meleşcanu a fost şi administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

În februarie 2012, preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe Teodor Meleşcanu şef la SIE, funcţie în care acesta a fost ulterior validat de Parlamentul României.

————————————–

Două terenuri, două case, o mașină și patru ceasuri

 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, soţia lui Teodor Meleşcanu deţine două terenuri în comuna Budila din judeţul Braşov, unul forestier şi altul agricol, moştenite în 2009. Meleşcanu are un apartament în Bucureşti, dobândit în 2010, iar soţia sa o casă construită în regie proprie. Fostul şef SIE are şi un autoturism Audi A6 cumpărat în 2006 şi patru ceasuri dobândite în perioada 1970-2007 care valorează în total 14.500 de euro.

Anul trecut, Teodor Meleşcanu a realizat venituri de 90.252 de lei din funcția de director SIE, iar soţia sa, un venit de 13.661 lei din funcţia deţinută în Ministerul Economiei şi 14.791 din funcţia de administrator delegat la Fabrica de avioane Craiova. El a mai încasat peste 55.000 lei în calitate de profesor universitar. Tot la capitolul venituri, Meleşcanu a declarat că a încasat 24.320,92 lei pensie de la MAE.

————————————–

 

 

Alți candidați

 

  • KELEMEN HUNOR, 47 de ani, candidează pentru a doua oară la funcţia de preşedinte al României din partea UDMR după ce, la alegerile din 2009, a obţinut cu puţin sub 4% din voturi.

 

  • CORNELIU VADIM TUDOR, 65 de ani, este candidatul PRM la Preşedinţia României şi intră în cursa prezidenţială pentru a cincea oară.

 

  • ZSOLT SZILAGYI, 46 de ani, este candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). De formaţie politolog, s-a născut la Oradea, este romano-catolic, este căsătorit şi are trei copii.

 

  • CONSTANTIN ROTARU, 59 de ani, este candidatul Partidului Alternativei Socialiste. A mai candidat pentru funcţia de preşedinte al României şi în 2009, când a obţinut 0.44% din voturi.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!