Vrei să pleci cu copiii în concediu în timpul şcolii? Spune că eşti „ţigan britanic”

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Timp liber pe data 13 august 2015

vacanta_cu_copiii_1_1

Un tătic a descoperit o scăpare legislativă care i-a permis să meargă cu familia în vacanţă în timpul şcolii fără a fi penalizat de şcoală pentru aceasta, după ce a anunţat că este „traveller”.

Sistemul de învăţământ britanic nu permite părinţilor să-şi ia copiii în vacanţă în timpul şcolii. Uneori, nu permite copiilor nici să-şi ia una sau mai multe zile pentru a merge la înmormântarea unui unchi, spre exemplu. Atunci când copilul lipseşte de la şcoală, părinţii au de plătit amenzi, penalizări şi se poate ajunge chiar şi la închisoare sau la căderea din drepturile părinteşti.

Aşa se face că cei cu dare de mână îşi permit să achite amenzile şi pleacă în vacanţe atunci când le convine, iar părinţii cu venituri „normale” ezită să facă un asemenea pas, deşi pe perioada vacanţelor copiilor toate plecările în concediu sunt cu mult mai scumpe.

Michael Baker, un britanic de 34 de ani, a fost foarte surprins când a aflat că dacă se înregistrează la şcoală ca fiind „traveller” (termen folosit pentru romul britanic sau irlandez, cu stil de viaţă nomad, locuind în rulote pe care le relochează frecvent) are deodată dreptul de a-şi lua copilul nişte zile de la şcoală fără a fi amendat atunci când se citează „professional reasons” (motive profesionale).

Aşa că britanicul a anunţat şcoala că el şi familia sa sunt „travellers”, ocupaţia lui fiind aceea de muncitor la drumuri, chiar dacă el era şomer. Aplicaţia sa a fost aprobată de şcoală în numai două săptămâni, după care el cu soţia şi cu cei doi copii au plecat în vacanţă în Corfu unde au petrecut două săptămâni, cheltuind doar £3.000, la jumătate de preţ faţă de tariful practicat în perioada vacanţelor copiilor.

—————————————

Simplu ca bună ziua

După obţinerea statutului de „travellers” pentru el şi copiii săi, cererea cu perioada în care cei doi copii aveau să lipsească „a fost aprobată într-o oră. Nu m-au întrebat ce fel de <<traveller>> sunt, cred că erau mai degrabă îngrijoraţi ca nu cumva să mă jignească; probabil că n-au vrut să pară că sunt discriminatori”, a declarat Michael Baker pentru Daily Star.

—————————————

„Cum poţi avea reguli diferite pentru două grupuri de persoane? E bătaie de joc”, s-a plâns britanicul. Vacanţa, însă, i-a priit din plin.

După ce povestea lui Michael Baker a apărut în presă, cazul acestuia a ajuns să fie investigat de Departamentul pentru Educaţie, care consideră decizia familiei „inacceptabilă”, negând totodată că ar exista vreo scăpare legislativă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!