Vrei să închiriezi? Scoate actele!

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 27 noiembrie 2015

contract chirie

Piața imobiliară londoneză este una dintre cele mai active și variate din lume și, ca urmare, atrage către sine întreaga lume, la propriu. Dar pentru că cererea este mai mare decât oferta, agențiile de închirieri își permit să aleagă la sprânceană chiriașii. Nenumărați români s-au lovit de pretențiile lor, suferind de pe urma cerințelor de multe ori absurde.

În sectorul imobiliar britanic sunt angrenate sume enorme de bani, cu 839 de miliarde de lire în 2014 cheltuiți doar în sectorul închirierilor rezidențiale, această sumă depășind, de exemplu, suma tranzacțiilor ce implică proprietățile comerciale.

Dar un sector atât de prosper aduce cu sine și multe bătăi de cap. În primul rând, costul locuințelor de închiriat este hrănit de poziția Londrei ca și capitală de top în lume, iar apoi prețurile sunt în continuă creștere datorită cererii din ce în ce mari și a ofertei care nu ține pasul. E destul de costisitor să închiriezi o locuință în și în jurul Londrei, și, pe deasupra, este tot mai greu pentru cei care vin din altă societate.

Migranții întâmpină foarte multe greutăți în închirierea locuințelor pentru că, de multe ori, situația lor nu corespunde cu modelul ideal construit de agențiile de închiriere. Câțiva români cu care am discutat au rămas cel puțin indignați după ce au trecut prin experiența mutării într-o nouă locuință.

 

Fără copii, dar cu avans

Carmen și Petre, un cuplu cu doi copii, au ajuns până la etapa finală a procesului, plătind toate taxele agenției și trecând de verificările lor:

—————————————

„Chiar în ziua în care trebuia să se semneze contractul, am primit telefon de la agenție că nu ne mai putem muta, pentru că proprietarul a ales pe altcineva, care nu avea copii.”

Petre, care a pierdut jumătate din suma de £230 de lire plătită agenției

—————————————

Florin și Angela și-au căutat de curând chirie împreună cu alți doi prieteni și au întâmpinat multe cerințe: li s-a cerut dovada câștigurilor și pentru că toți erau persoane fizice autorizate (self-employed), li s-au cerut declarațiile de venit, plus o scrisoare de la contabil. Unele agenții nici nu au vrut să discute cu ei în momentul în care au spus că sunt patru oameni care vor să închirieze o locuință cu două dormitoare.

—————————————

„Eram prea mulți pentru ei, voiau să aibă doar o persoană-două în acest fel de apartament. Când am întâlnit agenția care ne lăsa să stăm așa, am dat și toate actele cu câștigurile noastre, tot nu a fost de ajuns. Abia după ce am oferit un avans de șase luni la chirie, ne-au acceptat.”

Angela, care a făcut acest pas fiind presată de timp să își găsească locuință

—————————————

 

Recomandare și «NINo»

Alți doi tineri români s-au lovit de alte cerințe, și mai ciudate. Cristina și Radu au găsit un apartament cu o cameră care le plăcea mult, dar agenția de închirieri a spus că nu crede că ei își vor permite să plătească chiria, chiar dacă câștigurile lor erau la pragul cerut inițial de ei înșiși.

—————————————

„Nu erau transparenți, nu ne ziceau de ce nu ne vor exact. Fiindcă noi am insistat, ne-au cerut o recomandare de la o persoană care are aici un job profesional, gen un avocat, medic. Am umblat mult după o recomandare, noroc că am găsit la lucru pe cineva. Ulterior, am aflat că înaintea noastră locuiseră în apartament niște est-europeni care au plecat fără să plătească facturile și chiria pe ultimele două luni; practic, au fugit de acolo și de asta le era frică celor de la agenție.”

Cristina

—————————————

Vasile, un muncitor cu experiență de cinci ani în Marea Britanie, s-a lovit de o altă cerere ciudată ultima oară când s-a mutat:

—————————————

„Dădusem actele de la lucru și extrasul de cont bancar, se vedea că am câștiguri mari și constante. Dar nu le-a fost de ajuns, mi-au cerut și «numberul» (National Insurance Number). Mi s-a părut peste măsură. Adică, eu nu le cer să-mi dea bani ca să se uite ei la «numberul» meu. Eu le dau bani lor. Adică ce, se uită să vadă dacă am drept de lucru? Sau dacă am dreptul să le dau bani? N-am înțeles.”

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!