Vrei să rămâi în business? Fă aşa!

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 6 august 2015

business_start-up-reusit1_11

Conform statisticilor, un impresionant 90% dintre start-up-uri dau greş. Poate că tu eşti acel antreprenor din minoritatea câştigătoare: ai avut o idee, ai pus-o în practică, cu pricepere şi cu şansă şi rezultatele au depăşit imediat orice aşteptări. Însă, cum nu toţi se pot lăuda cu experienţe la fel de pozitive, ce ar fi de învăţat de la cei încununaţi de succes?

Echipa designmynight.com, la cinci ani de la înfiinţare, într-o capitală britanică în care numărul de start-up-uri din ultimii ani se află la un nivel record, face parte din norocoşii 10% şi s-a gândit să împărtăşească cu cei interesaţi trei lucruri cheie care i-a ajutat să ajungă unde se află astăzi.

 

Fii oricând gata să faci schimbări, chiar şi majore

O atitudine fundamentală este aceea de a fi dispus să pivotezi. În unele cazuri, pivotarea poate fi o alterare majoră a strategiei de business, iar în alte dăţi ar putea fi vorba de mici schimbări, precum adăugarea unui nou serviciu sau a unui produs care să atragă încasări suplimentare.

Piaţa în care operezi, nevoile clienţilor şi tehnologia sunt într-o evoluţie permanentă. Dacă eşti rigid şi nu ştii să te adaptezi rişti să rămâi în urmă, să devii irelevant şi să ţi-o ia alţii înainte.

Cei de la designmynight.com au trecut şi ei prin nişte schimbări importante: dacă la început modelul lor era bazat pe plasarea reclamelor, pe parcurs au adoptat modelul referinţelor la rezervări, iar astăzi ei pun la dispoziţia clienţilor un software de tip B2B (business to business) pentru rezervări şi bilete. Această flexibilitate le-a permis nu doar să adauge nişte canale de venit esenţiale, ci i-a ajutat să se integreze mult mai bine în industrie, ajutându-şi clienţii să-şi desfăşoare operaţiunile cu rezervările, în timp ce li se promovează locaţiile.

Când au pornit la drum nu aveau de unde să ştie ce dificultăţi vor întâlni, astfel că, văzând nişte oportunităţi, au decis să se mişte rapid şi să facă ceva în direcţia dezvoltării activităţii.

 

Cashflow-ul este rege!

Auzi destul de des că este esenţial să ai un cashflow echilibrat; să ştii că este sută la sută adevărat. Echipa designmynight.com crede că trebuie întotdeauna să te asiguri că există bani disponibili, în mână sau în cont, pentru a face faţă cheltuielilor şi, evident, pentru a ajunge la situaţia de profit.

Nu urmări neapărat să scoţi milioane de lire sterline, evaluând şi prognozând lacom intrările, ci fii realist şi întinde-te atât cât te ţine pătura. Urmăreşte ca costurile să nu crească peste ce ai în plan şi fă tot ce poţi ca veniturile să acopere aceste costuri.

Doar atunci când simţi că ai un business solid, că ai găsit o formulă câştigătoare, este bine să arunci cu îndrăzneală zarurile, făcând eventual o investiţie suplimentară, pentru a anjunge la un alt nivel cu afacerea.

Oricum ar fi, ca antreprenor ai permanent responsabilitatea faţă de parteneri şi angajaţi să te asiguri că sunt bani îndeajuns pentru a ţine afacerea la suprafaţă. În cazul designmynight.com schimbările au fost fundamentale, mergând în final pe un model de business ce nu a fost anticipat, acela de a încasa sume de bani de la clienţi prin direct debit pe o perioadă garantată contractual, pentru furnizarea unei soluţii de software. Schimbările implementate i-a ajutat pe aceştia să câştige în 2015 premiul „Guardian Small Business Award for Cashflow”.

 

E muncă de echipă, clar!

A şti să-ţi formezi o echipă este de maximă importanţă pentru creşterea companiei. Nu doar alegându-ţi oamenii potriviţi, dispuşi să se dedice companiei este important, ci şi a avea încredere în ei că se vor descurca cu nişte responsabilităţi, cu lucruri pe care altfel ai considera că le poţi face bine doar tu. În realitate, nu ai cum să le faci tu pe toate şi, de fapt, nici nu eşti omul potrivit să te ocupi de fiecare aspect al activităţii. De aceea angajezi oameni, ca să te ajute să construieşti şi să ţii pe picioare o activitate complexă.

Cei de la designmynight.com se laudă că în cadrul firmei s-a creat o ierarhie, angajaţii fiind împărţiţi pe departamente şi raportând direct proprietarilor. O astfel de arhitectură imprimă angajaţilor un sentiment de independenţă şi îi face mai interesaţi să obţină rezultate cel puţin satisfăcătoare, permiţând management-ului să se concentreze pe strategie şi pe creşterea afacerii şi nu doar pe activităţile de rutină.

La designmynight.com personalitatea contează mai mult decât CV-ul. Deşi importante, rezultatele academice nu au aceeaşi greutate ca şi atitudinea cu care se prezintă candidatul. Cine poate convinge că este dispus să înveţe, să se implice în mersul firmei şi că poate lucra în echipă, e un candidat valabil.

 

Fii bun la ce faci! Şi norocos!

Sunt sute de „chei” care, teoretic, îţi pot asigura succesul în afaceri. Doar că echipa designmynight.com a ales trei din cele mai importante din experienţa lor. Ce mai rămâne este ca tu să ai şansa de a face mişcările potrivite, de a acţiona corect atunci când eşti omul potrivit la locul potrivit

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!