Vrei în UK? Iată ce te așteaptă

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 14 iunie 2016

uk_nou venit_joburi pentru vorbitorii de engleza

Să muncești în străinătate nu a fost niciodată ușor. Departe de casă, într-un oraș nou și având cunoștințe pe care le-ai putea număra, în cel mai fericit caz, pe degetele unei singure mâini, ai nevoie de mult noroc pentru a reuși. De asemenea, există câteva mici detalii de care trebuie să ții cont și care, mai târziu, vor face diferența între „M-am descurcat” și „M-am întors acasă”. La fel ca în orice altă țară, și în Marea Britanie sunt persoane care se pot lăuda că au obținut un job de care sunt mulțumite, dar sunt și persoane care abia se descurcă să trăiască din banii pe care îi primesc la sfârșitul lunii. Mai mult decât atât, foarte mulți au fost nevoiți să se întoarcă acasă mai repede decât au preconizat din cauză că nu au reușit să își găsească de muncă. Bazându-ne pe experiența unor români stabiliți în UK, am obținut câteva informații utile atât pentru cei recent veniți aici, cât și pentru cei care se gândesc la posibilitatea de a veni la muncă în Anglia.

 

Vorbești engleză, ai șanse mai mari

Afirmația de mai sus ar putea părea, la prima vedere, o banalitate. Este evident că pornești din start cu un avantaj dacă cunoști limba ce se vorbește în țara în care vrei să mergi la muncă. Chiar și așa există, mulți, chiar foarte mulți români care ignoră acest aspect și vin în UK fără a avea habar de limba engleză. Ce se poate întâmpla în acest caz și care ar fi variantele salvatoare, aflăm de la cei care au trecut deja prin asta.

Marius, Derby: „Dacă ar fi să o iau de la început, nu aș veni în Anglia fără să nu învăț măcar câteva cuvinte, câteva propoziții de strictă necesitate. Limba engleză nu este foarte grea și dacă îți dai puțin interesul chiar ajungi să o înveți, măcar cât să te faci înțeles. Pentru mine, primele luni în UK au fost teribile din cauza acestui aspect. Nu am putut să mă înscriu decât la anumite agenții de recrutare ce nu aveau pretenția să știi engleză. La serviciu, abia reușeam să înțeleg ce mi se cere și trebuia de fiecare dată să mă uit la ce fac ceilalți colegi ca să pricep mai bine. Marele meu noroc, în opinia mea, a fost că am venit aici împreună cu prietena mea, iar ea vorbește foarte bine această limbă. Astfel, de câte ori era nevoie să vorbesc cu cei de la agenție sau ceva legat de facturi, o băgam pe ea la înaintare. Chiar și la cumpărături poți întâmpina probleme, dacă nu vorbești limba engleză. Cu timpul, cu ajutorul ei, cu ce mai citeam eu pe internet și cu ce mai exersam cu colegii la serviciu, am reușit să învăț măcar strictul necesar.”

Andreea, Londra: „Și eu am venit în Marea Britanie fără să știu limba engleză, dar cum am ajuns, m-am și înscris la niște cursuri. Este foarte greu să te descurci din moment ce nu reușești să te faci înțeles. Până la urmă, patronul englez nu are pretenția să îi vorbești corect gramatical, ci doar să înțeleagă ce spui, iar tu să pricepi ce ți se cere. Mă refer aici la muncile mai de jos. Cred că avantajul nostru, al românilor, este că prindem repede orice ni se explică, iar limba engleză nu face excepție. Cunosc persoane care nu știau nici să dea «Bună ziua» când au ajuns în UK, iar acum vorbesc destul de bine engleză. Pe de altă parte, am câțiva prieteni care au învățat la timpul potrivit această limbă, iar acum au joburi frumoase și bine plătite în Anglia.”

 

Când e mai bine să vii în UK

Da, ați citit bine! Există anumite perioade când este indicat să veniți la muncă în Marea Britanie. Pentru a nu începe cu stângul, este bine să vă interesați înainte. Faptul că în țară ați rămas fără serviciu într-o anumită perioadă, nu înseamnă că o veți duce mai bine dacă plecați imediat în UK. În această situație riscați să aveți eșec după eșec.

—————————————

„Dacă nu pleci din țară cu un contract pe o perioadă determinată, atunci este recomandat să vii aici în lunile foarte aglomerate. Atunci, cei de la agenții au nevoie de cât mai mulți oameni și nu mai pun preț foarte mult pe faptul că ești nou sau că nu vorbești prea bine limba engleză. De obicei, din toamnă și până de sărbători este foarte mult de muncă, apoi abia de prin aprilie încep să se miște lucrurile din nou. Un aspect important este și acela că în perioadele de vârf ai șanse foarte mari să primești un job full-time, iar în această situație scapi de grija lunilor moarte, când agenția nu ar mai avea unde să te trimită la muncă.”

Adelin, Coventry

—————————————

Alin, Colchester: „E foarte important să nu vii în UK într-o perioadă în care abia au de muncă cei care sunt de mai mult timp aici. Eu am pățit ceva de genul acesta. La recomandarea unui verișor, care avea full-time, deci nu depinde de agenție, am venit în Anglia în urmă cu doi ani și ceva, pe la mijlocul lunii decembrie. Am lucrat o săptămână, apoi au venit sărbătorile și până prin luna martie abia dacă prindeam două zile de lucru pe săptămână. La fel s-a întâmplat și cu prietena mea. Am fost nevoiți să împrumutăm bani de la cunoștințe ca să avem cu ce să plătim chiria și să avem ce mânca. Aici, dacă nu lucrezi e mult mai grav decât în țară, chiria e costisitoare, alimentele la fel și destul de greu determini pe cineva să îți dea bani cu împrumut. Știu persoane cărora le-au trimis rudele din țară bani pentru a putea să se descurce o lună, două aici.”

 

Fii pregătit să muncești cu ziua

Există o diferență mare între cum ai fost obișnuit să muncești în România și cum vei munci în Anglia. În țară, în majoritatea cazurilor, programul este unul fix și doar în cazurile în care ți se cere să muncești suplimentar pot fi situații în care trebuie să mergi la serviciu într-o zi în care, în mod normal, trebuia să fii liber.

Robert, Chelmsford: „În Anglia, ca să fie și pe înțelesul necunoscătorilor, se muncește cu ziua. Are patronul de lucru, te cheamă, nu are, stai acasă. Vorbim despre situațiile în care lucrezi prin intermediul unei agenții de recrutare, așa cum procedează mai toată lumea la început. Eu trebuie să recunosc că m-am adaptat foarte greu la acest sistem. Nu eram obișnuit să îmi «păzesc» telefonul și se întâmpla de multe ori să mă sune, iar eu să nu le răspund. Când reveneam cu apelul, îmi spuneau că deja au găsit pe altcineva și uite așa pierdeam o zi de lucru. În plus, mai e și faza că aproape zilnic trebuie să treci pe la agenție, să le spui că vrei să te trimită la muncă, să îi întrebi ce joburi mai au, într-un cuvânt, să dai dovadă de interes.”

—————————————

„Sistemul acesta englezesc de a fi trimis la muncă atunci când este nevoie mi-a dat mari bătăi de cap la început. Practic, aștepți mereu să fii sunat și te țin încurcat toată ziua. Nici nu știi ce să faci. Sunt cazuri în care te sună să te duci cât mai repede, iar tu poate ești în oraș sau poate nu ai ce mâncare lua la pachet. Mie nici nu îmi venea să mai ies din casă, cu gândul că poate mă sună și nu îmi convenea să pierd ziua de lucru. Pe de altă parte, în timpul zilei nu știai ce să faci, dacă să dormi puțin sau nu pentru că exista posibilitatea de a te chema în tura de noapte. La fel dimineața, când ți-era somnul mai dulce, te sunau să te întrebe dacă vrei să mergi la lucru în nu știu ce loc. Acceptai, că era vorba despre bani, dar luat așa pe nepregătite erai bulversat toată tura.”

Mădălin, Northampton

—————————————

Daniel, Liverpool: „Și eu am lucrat prin intermediul unei agenții de recrutare, iar asta are și părți bune și părți rele. Bine era pentru că uneori lucram și câte șapte zile pe săptămână și luam destul de mulți bani. Pe de altă parte, din cauza faptului că puteai refuza să mergi la lucru, mi se întâmpla să le spun că nu merg pentru că fie mă sunau când dormeam, fie când îmi făcusem alte planuri sau nu eram acasă. Asta însemna că pierd niște bani și regretam gestul făcut abia la sfârșitul săptămânii, când vedeam că mi-a intrat pe card o sumă mult prea mică. Ce mi s-a părut mie ca fiind o idee foarte bună la sistemul acesta este faptul că primești banii săptămânal și cel puțin pentru cineva care este la început, asta ajută foarte mult.”

 

E greu să faci avere

Da, chiar și în Anglia este greu să te îmbogățești peste noapte, indiferent câte ore te-ai duce la muncă pe săptămână și cât de cumpătat ai fi cu banii. Aici, cheltuielile sunt la fel de mari ca veniturile, iar cei care locuiesc în Marea Britanie știu asta foarte bine.

Elena, Cardiff: „Eu am venit în Anglia în urmă cu o jumătate de an. Nu am venit din România, ci din Grecia, unde am muncit cinci ani. Deși credeam că o să mă stabilesc acolo, vremurile dificile din punct de vedere financiar ne-au determinat pe mine și pe soțul meu să luăm decizia de a veni în UK. Auzisem că se câștigă bine aici și speram să reușim ceea ce nu putusem în Grecia, să strângem bani pentru a mai face ceva pe acasă. Din păcate, am ajuns la concluzia că și aici banii abia îți sunt suficienți pentru a duce un trai normal. De altfel, nici nu e de mirare din moment ce, în cazul nostru de exemplu, aproape un salariu, adică 1.000 de lire se duce pe chirie, utilități, diverse taxe și mâncare.”

—————————————

„Dacă cineva se gândește că în Anglia sunt câinii cu covrigi în coadă, îl voi dezamăgi. Știu că primul gând este să convertești salariul de aici în lei și când spui că o să câștigi vreo 70 de milioane de lei vechi, mai că nu îți vine să pleci pe jos spre UK. În realitate, cum se câștigă, așa se și duc. Este foarte greu să strângi bani, pentru că se dă mult pentru chirie, în unele cazuri pentru transport, și mâncarea, de asemenea, nu este prea ieftină.”

Cătălina, Stoke-on-Trent

—————————————

 

Colocatari din… toată Europa

Odată ce te-ai hotărât să pleci la muncă în Marea Britanie, trebuie să fii pregătit să socializezi cu oameni din toate țările europene. Vecinii nu vor mai fi oameni pe care îi știi din tată în fiu, ci unii veniți ca și tine cu gândul de a o duce mai bine în UK. Mai mult decât atât, din motive financiare, cel puțin la început va fi puțin probabil să îți permiți să închiriezi o casă și singura opțiune care rămâne valabilă este închirierea unei camere. Din nou te vei lovi de aceeași problemă: în casa respectivă vei întâlni oameni de diferite naționalități. Viața în share-house îți poate da mari bătăi de cap, susțin cei care au trecut prin asemenea situații.

Silviu, Birmingham: „E greu să locuiești la comun cu persoane pe care atunci le întâlnești prima dată. Eu nu mai împărțisem camera cu cineva de pe vremea când eram student, dar acum m-am văzut nevoit, pentru că împărțeam chiria la doi. Însă, fiecare are personalitatea lui, tabieturile lui și este destul de greu să împarți câțiva metri pătrați. De nevoie, cel puțin la început, până capeți o siguranță a locului de muncă, suporți și astfel de situații.”

Claudia, Luton: „Slavă Domnului, eu am locuit singură în cameră, chiar dacă era destul de mică, însă nu mă puteam împăca cu ideea de a avea mâncarea în același frigider cu alte 3-4 persoane sau de a folosi aceeași baie. Șase luni am locuit în share-house, dar au fost foarte greu de suportat. Noi, românii, suntem obișnuiți să locuim cu familia, iar ideea de a sta la masă cu tot felul de necunoscuți, cel puțin în cazul meu, îmi crea o stare de disconfort. Acum locuiesc într-o casă cu două camere. Nici de data asta nu stau singură, pentru că nu mi-aș permite din punct de vedere financiar. Norocul meu a fost că un verișor și soția lui m-au întrebat dacă i-aș putea ajuta să se angajeze în UK. Imediat ce au ajuns aici, ne-am și căutat o locuință împreună.”

Cu siguranță, pe lângă situațiile prezentate mai sus mai sunt multe altele. Depinde de norocul și de ambiția fiecăruia cum îi va fi viața în UK. Cel mai important este să fiți precauți și să nu cădeți pe mâna celor rău intenționați.

Așa cum o tânără stabilită în Londra a postat pe contul ei de Facebook, este bine să aveți mai multe planuri în momentul în care vă decideți să veniți la muncă în Marea Britanie.

—————————————

Mai multe planuri, mai multe șanse de reușită

 

„De fiecare dată când cineva din România vrea să vină în UK cere ajutorul aici pe grupuri. Sunteți victime sigure pentru «descurcăreți»!!!! Știm că e greu în Romania. Toți venim de acolo, dar trebuie să înțelegeți că NIMENI nu vă ajută fără «să-i iasă ceva». Dacă nu ai ceva bănuți și un minimum de engleză, dacă vii pentru că prietenul lu’ văru, lu cumnatu’ ți-a promis, dacă vii pentru că ai văzut un anunț super bun pe internet, gândește-te că ai putea ajunge mult mai rău decât ești. Gândește-te în primul rând că în toate țările sunt oameni fără serviciu. De ce oare cineva te-ar chema la muncă, fără să te cunoască, cu un contract super bun, când are posibilitatea de a alege din mii și mii de oameni care sunt deja acolo? Ce crezi? De ce? Gândește 5 secunde înainte de a-ți face bagajul. Și chiar dacă pleci, încearcă să îți faci atâtea planuri de rezervă câte litere are alfabetul. Planul B sau C poate nu vor fi de ajuns…”

Cosmina, Sursa: Facebook

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Vrei în UK? Iată ce te așteaptă”

  1. cebere florin Spune:

    Eu momentan lucrez la o firma de curățenie dar as vrea alt ceva ceva mai banos ca sa pop plati o chirie si sa pot trai sunt in uk de 3 luni sitiu engleza basic detin permis de conducere full uk am experienta in constructie si a lucrat 3 ani in italia in brutarir, publucitate pliante si curatenie credeti ca at pute sa ma ajutati?

Spune-ti si tu parerea!