Vrem un studiu cu aceleaşi rezultate şi în UK! Domnule Brucker, ajută-ne!

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 13 februarie 2015

-

Încheierea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din UE a adus aporturi pozitive în Germania. Spaima germanilor de a fi invadaţi de est-europeni a fost nefondată, este de părere profesorul Herbert Brucker, de la Nuremberg Institute for Employment Research. Dimpotrivă, românii şi bulgarii au provocat un „mic miracol”.

Profesorul Brucker a făcut un studiu pe tema impactului avut asupra Germaniei în urma obţinerii dreptului de liberă circulaţie pe piaţa muncii din UE, a românilor şi a bulgarilor.

În jurul momentului 1 ianuarie 2014, când românii şi bulgarii au obţinut drepturile depline de cetăţeni europeni, în Germania, ca şi în Marea Britanie, partidele populiste anunţau, vehement, valul năucitor de imigranţi noi ce aveau să vină din România şi Bulgaria, cu efecte îngrozitoare asupra sistemelor sociale locale, în acelaşi timp împingând înspre şomaj localnici.

Conform studiului, nu pare să se fi abuzat în vreun fel de sistemul de ajutor social în rândurile imigranţilor veniţi din cele două ţări. Numărul bulgarilor şi al românilor care şi-au găsit de muncă a crescut cu 14%, ceea ce este interesant pentru că numărul celor care şi-au găsit de muncă este mai mare decât al celor nou veniţi.

În acest sens, libertatea de mişcare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari este „un mare succes”, consideră Brucker, atât pentru piaţa muncii, cât şi pentru sistemul social german, pentru că cei care muncesc îşi plătesc şi taxele.

Studiul arată şi că procentul românilor şi al bulgarilor care cer ajutor social, precum ajutorul de şomaj, nu este mai mare decât cel al germanilor.

Brucker ţine să sublinieze că românii sunt un grup de imigranţi care se integrează foarte bine în societatea germană (acelaşi nivel de integrare precum expaţii francezi, britanici şi nord americani), în timp ce lucrurile stau diferit la bulgari – rata şomajului la bulgari este de două ori mai mare decât cea a românilor.

Dacă doar 7,1% dintre românii din Germania nu au un loc de muncă, procentul bulgarilor din Germania care nu muncesc este de 15,5%. De asemenea, bulgarii cer de trei ori mai multe ajutoare de la statul german decât românii.

„În opinia mea”, spune profesorul Brucker, „explicaţia este că grupurile sociale venite din cele două ţări sunt diferite.” Acesta a eliminat din faşă orice idee de „epidemie de turism social”, în condiţiile în care s-au notat doar 195 de cazuri „suspicioase” la ambele grupuri, ceea ce reprezintă un procent cu mult mai mic decât procentul de cazuri „suspicioase” la germani.

Din studiu a reieşit şi că românii şi bulgarii care s-au mutat în Germania de la începutul anului trecut au o educaţie avansată şi sunt capabili să-şi găsească singuri de muncă.

În noiembrie 2014 erau 255.000 de români şi bulgari cu un loc de muncă în Germania, cu 110.000 mai mulţi faţă de numărul lor din noiembrie 2013, în condiţiile în care pe această perioadă rata şomajului a stat mai mult sau mai puţin constantă.

Numărul de imigranţi nou sosiţi din cele două ţări a crescut cu 30% (cu 124.000 de persoane) pe parcursuul lui 2014, mai mulţi decât cei 90.000 ajunşi în Germania pe parcursul lui 2013.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!