Vreți să munciți în Marea Britanie? Trebuie să aveți cel puţin 1.600 de lire!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Muncă pe data 27 februarie 2015

uk_pounds1

1.600 de lire! Atât ar trebui să aibă în buzunar românii care vin în Marea Britanie. Banii sunt necesari pentru cheltuielile de bază din primele două luni. Totodată, românii ar trebui să fie atenţi în ce condiţii lucrează, pentru că munca la negru poate fi sancţionată cu până la 20.000 de lire, se arată într-un ghid practic.

Potrivit Mediafax, un Ghid practic de informare pentru cetăţenii români care ajung în Marea Britanie, iniţiat de Confederaţia Caritas România şi The Passage, oferă informaţii utile legate de condiţiile de viaţă, piaţa muncii şi documentele necesare mutării în Regatul Unit.

Potrivit ghidului, în Marea Britanie, profesiile se împart în două categorii: cele reglementate prin lege, pentru care este necesară recunoaşterea diplomelor şi a calificărilor obţinute în celelalte state nereglementate, şi cele care pot fi exercitate în mod liber, fără o calificare specifică. Conform Raportului „European Job Mobility Bulletin”, meseriile cele mai căutate de către angajatorii britanici erau: specialişti în finanţe şi vânzări, vânzători în magazine şi pieţe, personal informaţii clienţi şi vânzători stradali.

Referitor la condiţiile de muncă, în Marea Britanie există trei categorii de persoane care lucrează: salariaţi, lucrători şi lucrători independenţi, iar pentru a găsi un loc de muncă este necesară o specializare clară. Angajaţii au dreptul să primească o informare scrisă cu privire la condiţiile în care se vor derula raporturile de muncă şi să fie plătiţi cel puţin la nivelul salariului minim naţional acordat pentru fiecare oră de activitate, potrivit informaţiilor din ghid.

Tariful pe oră este de 6,50 lire pentru persoanele cu vârste de peste 21 de ani, 5,13 lire pentru cei care au între 18 şi 20 de ani, 3,79 lire pentru persoanele de 16-17 ani şi 2,73 lire pentru ucenicii care au sub 19 ani şi se află în primul an de ucenicie.

Toţi lucrătorii, inclusiv cei casnici, lucrătorii în regim part-time, lucrătorii în agricultură, persoanele cu dizabilităţi, trebuie să primească cel puţin tariful minim reglementat. De asemenea, angajaţii nu pot fi forţaţi să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână şi au dreptul la un concediu de cel puţin 28 de zile pe an.

————————————–

„Când semnezi un contract individual de muncă în străinătate, ai grijă ca acesta să cuprindă următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit, condiţiile de protecţie socială.”

Ghid practic de informare pentru cetăţenii români care ajung în Marea Britanie

————————————–

Românii care ajung să lucreze în Marea Britanie trebuie să ştie că pot apela gratuit un serviciu telefonic de asistenţă privind salarizarea şi condiţiile de muncă. Acesta este disponibil şi în limba română şi poate fi apelat la numărul 0800.917.2368, se mai arată în ghid.

De asemenea, românii trebuie să ţină cont de faptul că este dificil să găsească o locuinţă înainte de a avea un loc de muncă sigur. În plus, sudul Marii Britanii este mai scump decât nordul, unde preţurile la chirii sunt cu 20-30% mai mici. O opţiune pentru tineri este închirierea unei singure camere, aceasta plecând de la 200 de lire pe lună în oraşele mici sau la periferia Londrei şi până la 1.000 de lire în zone centrale. Un raport citat de iniţiatorii ghidului arată că, în 2013, 730 de cetăţeni români au fost găsiţi fără adăpost doar în Londra, reprezentând 11% dintre persoanele care dormeau pe străzi în capitală.

Românilor li se mai recomandă să planifice un buget pentru toate cheltuielile legate de primele trei luni în afara ţării, în care ar trebui să intre: biletul de avion (200 de lire), cazarea (preţul mediu al unei garsoniere fiind de 800 de lire), hrana (200 de lire/persoană/lună), utilităţi (200 de lire), transport local (200 de lire). În aceste condiţii, se recomandă ca orice persoană care pleacă să aibă cel puţin 1.600 de lire.

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie informa, în luna august a anului trecut, că 153.000 de români şi bulgari erau angajaţi legal în Regat.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Vreți să munciți în Marea Britanie? Trebuie să aveți cel puţin 1.600 de lire!”

  1. iuliana Spune:

    Multumesc Oana!
    Un articol f. bun. cum sunt in cautarea unui loc de munca in Buch pe care nu-l gasesc, sg. optiune pe care o am este sa plec in alta parte , iar info de mai sus este ceea ce cautam.
    toate bune, iuliana

Spune-ti si tu parerea!