WhatsApp ar putea fi blocat în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 9 ianuarie 2015

În Marea Britanie, utilizatorii serviciilor de mesagerie precum WhatsApp şi Snapchat ar putea rămâne în curând fără aplicațiile de socializare online. Acestea ar urma să fie blocate după ce premierul David Cameron a promis să intensifice măsurile de supraveghere pe internet pentru a împiedica teroriştii să plănuiască atentate online.

Jurnaliştii de la Daily Mail spun că David Cameron a declarat că va opri utilizarea metodelor de comunicare care nu pot fi citite de serviciile de securitate, precum WhatsApp şi Snapchat, care îşi criptează datele. Premierul a precizat că fanaticii nu ar trebui să poată discuta unii cu alţii fără ca agenţiile de securitate să îi poată asculta. De asemenea, Cameron a anunțat că va revigora legislaţia privind monitorizarea, blocată de liberal-democraţi, în cazul în care îşi va asigura majoritatea la alegerile din mai.

————————————–

Vom permite mijloace de comunicare care, pur şi simplu, nu pot fi citite? Răspunsul meu la această întrebare este: Nu, nu ar trebui

David Cameron

————————————–

Declarațiile premierului britanic nu au trecut nesesizate. Ele au reaprins discuţiile din cadrul coaliţiei privind libertăţile civile. Astfel, vicepremierul Nick Clegg ar urma să denunţe planurile lui Cameron într-un discurs, reproşându-i că acestea ar submina viaţa privată.

După atacul sângeros comis la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, șeful MI5, serviciul britanic de informaţii interne, Andrew Parker a evocat riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanţi ce se întorc din Siria.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!