Windows XP rămâne fără protecția Microsoft. SOS bancomate!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 9 aprilie 2014

Începând cu data de 9 aprilie, Microsoft își ia mâinile de pe Windows XP, cel care a deținut mai bine de un deceniu titlul de cel mai popular sistem de operare din lume. Deși multe calculatoare nu l-au mai folosit de ani buni, există anumite dispozitive frecvent utilizate care continuă să se bazeze în proporție covârșitoare pe Windows XP.

Sistemul de operare lansat în urmă cu 12 ani rulează pe mai mult de 95% din bancomatele din întreaga lume, potrivit lui Robert Johnston, director de marketing de la NCR, principalul furnizor de ATM-uri în SUA, citat de Bloomberg. Decizia Microsoft de a nu mai oferi asistență pentru program transformă ATM-urile într-o țintă mai ușoară pentru hackeri. Bloomberg recomandă, totuși, să nu ne ascundem încă banii sub saltea.

 

De ce nu mai asistă Microsoft-ul Windows XP?

Potrivit sursei citate, în general, compania oferă asistență pentru un sistem de operare timp de aproximativ un deceniu. Recunoscând popularitatea XP-ului, în special pentru dispozitive precum ATM-urile, Microsoft a decis în 2007 să prelungească perioada de asistență. Însă continuând să repare Windows XP, lansat în octombrie 2001, de fiecare dată când este nevoie, compania își asumă costuri nejustificate.

XP-ul nu mai corespunde nevoilor calculatoarelor moderne și nu dispune de măsurile de siguranță necesare pentru a face față actualei generații de amenințări cibernetice, potrivit lui Tom Murphy, director de comunicare pentru Windows. Potrivit reprezentanților companiei, acest lucru nu înseamnă că Windows XP va înceta să mai funcționeze și ATM-urile vor fi închise.

„Windows XP va continua să funcționeze, însă Microsoft nu va mai oferi sprijin tehnic și de securitate pentru acest program. Astfel, dacă vor fi descoperite noi vulnerabilități ale acestuia, operatorii ATM-urilor vor fi nevoiți să găsească o cale pentru a rezolva singuri problema”, a mai spus Murphy.

Potrivit acestuia, majoritatea ATM-urilor funcționează pe baza XP-ului, însă sunt și câteva care folosesc o variantă a acestuia, numită Windows Embedded. Pentru versiunea embedded, Microsoft va asigura asistență până pe 12 ianuarie 2016.

Totuși, Tom Murphy a insistat că toată lumea ar trebui să renunțe cât mai curând la XP, deoarece este un sistem de operare vechi, care nu mai face față provocărilor actuale din domeniul securității. XP, dar și alte sisteme de operare prezintă deja riscuri, băncile și operatorii ATM-urilor luând deja măsuri suplimentare pentru a se feri de atacurile hackerilor. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!