Zborurile Moscova-Chișinău și retur au fost anulate!

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2014

Compania „Air Moldova” a anunțat vineri dimineață anularea curselor 9U173 și 9U174 de la Moscova spre Chișinău și de la Chișinău spre Moscova pentru vineri, 27 iunie, în urma ridicării permisiunii de zbor din partea autorităților aviatice ale Federației Ruse, relatează presa de peste Prut, preluată de Agerpres. Astfel, cu câteva ore înainte de decolarea cursei spre Moscova din Chișinău, preconizată pentru ora 7:00, autoritățile aviatice ale Federației Ruse au anunțat că nu permit operarea zborului fără, însă, a oferi vreo explicație, relevă portalul Democracy.md.

În aceste condiții, compania Air Moldova a fost nevoită să se conformeze și să opereze modificări în orarul de zbor, prin anularea curselor Chișinău-Moscova și Moscova-Chișinău pentru data de 27 iunie, se menționează într-un comunicat al companiei. „Air Moldova” a asigurat călătorii că vor primi integral costul biletelor anulate.

Acesta este o primă reacţie a Kremlinului vis a vis de semnarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova, unele publicații ruse apreciind că acest acord este, de fapt, o „acceptare benevolă a sclaviei” și „nu este susținut de majoritatea” cetățenilor moldoveni.

Agenția rusă RIA Novosti notează riscurile economice ale semnării Acordului de Asociere și subliniază că acest acord va fi încheiat „împotriva voinței majorității”. Potrivit agenției, mai multe sondaje de opinie arată că peste 50% dintre cetățenii Republicii Moldova nu susțin politica proeuropeană a autorităților de la Chișinău, din cauza riscurilor de ordin economic și social. RIA Novosti menționează și poziția Găgăuziei, afirmând că, „în februarie, în această regiune autonomă a avut loc un referendum în cadrul căruia 98% dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia”.

Republica Moldova riscă să piardă locuri pe piața muncii din CSI, inclusiv în Rusia, unde s-ar afla între 500 și 700.000 de migranți moldoveni, mai subliniază agenția.

În opinia expertului și jurnalistului rus, Maksim Șalîghin, citat de RIA Novosti, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova și Ucraina este „de fapt, o acceptare benevolă a sclaviei”. De asemenea, el afirmă că prin respectarea prevederilor acestui acord, „statele își pierd suveranitatea”.

„Și, deoarece o parte a Republicii Moldova – Basarabia – înainte de perioada sovietică intra în componența României, pot apărea anumiți moștenitori români care să pretindă drepturi de proprietate asupra pământului, locuințelor, întreprinderilor din (Republica) Moldova”, adaugă expertul rus.

Șalîghin afirmă că pretențiile românilor „pot viza și Bucovina de Nord, care în prezent intră în componența Ucrainei”. Potrivit expertului, pretenții similare pot avea și cetățenii din Slovacia și Ungaria.

„Cum vor fi asigurate, în acest caz, drepturile moștenitorilor europeni din Găgăuzia, Transnistria, Donețk și Lugansk? La fel ca și garantarea «democrației» – prin utilizarea tancurilor și aviației militare?”, comentează Șalîghin.

El menționează, de asemenea, că, în cursul pregătirii actelor pentru asocierea R. Moldova cu Uniunea Europeană au fost încălcare mai multe acorduri care vizează regiunea transnistreană.

În opinia sa, după semnarea Acordului de Asociere, cetățenii moldoveni și ucraineni „nu vor avea drepturi egale cu cei din Uniunea Europeană”.

„Probabil că locuitorii din Ucraina și Republica Moldova trebuie să simtă dezamăgirea integrării europene, să suporte foametea și sărăcia, pentru a înțelege că Rusia nu a amenințat niciodată identitatea popoarelor și nu a schimbat elitele politice în statele aliate, spre deosebire de tradiția europeano-americană”, afirmă Șalîghin pentru RIA Novosti.

Ziarul rus Trud comentează pe un ton pesimist că „după semnarea Acordului de Asociere, mulți migranți moldoveni își vor pierde dreptul de ședere în Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova”. „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un risc real”, afirmă ziarul, adăugând că „nimeni nu poate explica în ce mod integrarea în UE va contribui la dezvoltarea economiei și bunăstarea cetățenilor”.

„Despre integrarea europeană se vorbește ca despre un mort: de bine sau nimic. În acest caz, este vorba de o porțiune magică vândută în locuri obscure”, adaugă publicația. „Astăzi, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este o sărbătoare, însă peste două zile va fi luni și lucrurile se vor schimba”, scrie Trud.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!