Zece ani de leu greu

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2015

La 1 iulie s-a împlinit un deceniu de la lansarea leului greu, respectiv de la tăierea a patru zerouri din coada monedei naţionale. Măsura a marcat intrarea leului într-o „valoare demnă de statutul de monedă europeană“, după cum a spus atunci guvernatorul BNR Mugur Isărescu, relevă o analiză a Ziarului Financiar.

Alături de intrarea în NATO (2004) şi în Uniunea Europeană (2007), denominarea monedei naţionale reprezintă cel mai important eveniment economic, social şi politic care a marcat România în cei 25 de ani, comentează publicația de specialitate.

În esenţă, tăierea a patru zerouri din coada leului, mâncată de un deceniu de inflaţie, a fost o operaţiune tehnică, care până la urmă este neutră. Dar la nivel psihologic, faptul că moneda naţională nu mai avea un curs de 36.000 de lei pentru un euro, ci de 3,6 lei, a schimbat puţin percepţia referitoare la valoarea leului. Poate românii au fost mândri că leul avea un curs valutar apropiat de polonezi, deşi în realitate puterea de cumpărare nu se egalizase, adaugă Ziarul Financiar.

În cei zece ani, leul a pierdut 25% faţă de euro, faţă de aproape 60% cât a fost inflaţia în toată această perioadă. Tot în acest deceniu leul greu a traversat un boom economic (2005-2008), după care a fost lovit în plin de criză (2009-2012), iar de trei ani încoace încearcă să recupereze.

Dacă în perioada de boom leul greu a fost „dopat“, cursul valutar ajungând să fie cotat la aproape 3 lei pentru un euro (nici guvernatorul BNR nu credea că se va ajunge la această cotaţie), la începutul crizei leul greu a fost ţinut „pe perfuzii“ de 20 miliarde de euro, bani luaţi de la FMI şi alţi creditori internaţionali. Iluzia creşterii puterii de cumpărare prin aprecierea leului de la 3,6 la 3 lei/euro a fost plătită scump de români în criză, care s-au îndoit sub povara împrumuturilor în euro, mai arată analiza.

Când s-a lansat leul greu, iar România începea să duduie, cei mai mulţi credeau că noua monedă va sta numai 7 ani în circulaţie, pentru că va veni euro. Nimeni nu se gândea că tocmai atunci se turna temelia crizei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!