Zeci de mii de debranșări de la încălzirea centralizată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 februarie 2016

debransare calduraAproximativ 47.700 de apartamente din România au trecut în 2015 la un sistem propriu de încălzire și au abandonat sistemul centralizat, cifra fiind cu 58% mai mare comparativ cu 2014, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

În 2014, aproximativ 30.000 de apartamente s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire, iar majoritatea proprietarilor au ales o centrală proprie pe gaz, potrivit datelor raportate de ANRSC.

 Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România, consideră că trendul debranșărilor a continuat și în 2015 din cauza creșterii gradului de conștientizare în rândul românilor a avantajelor pe care le aduce deținerea unui sistem propriu care să asigure încălzirea locuinței și a apei calde.

Dincolo de acest aspect, prețul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri în anumite zone din țară și dorința de confort și autonomie au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii care în 2015 au decis să renunțe la sistemul centralizat de încălzire.

„Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înțeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii și sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu, citat de News.ro.

 În ceea ce privește situația din 2015, conform datelor ANRSC, în topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări se află Galați, unde aproape 20.300 de apartamente figurează ca debranșate. Pe locurile următoare în top se află Constanța, cu peste 4.900 de apartamente, și Prahova, cu peste 4.200 de familii care au renunțat la sistemul centralizat.

La finalul lui 2015, în nouă județe din țară întreaga populație a ales debranșarea și folosește sisteme proprii de încălzire a locuinței. De asemenea, alte 12 județe mai au doar sub 10% din locuințe racordate la CET-uri. București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinți și Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

 

Economii substanțiale

 În ceea ce privește costurile, în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii importante. Astfel, dacă la nivel național prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

„Conform normativelor europene introduse recent, în acest moment pe piața locală se comercializează doar centrale termice cu o eficiență superioară și cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel național, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire și producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, a adăugat reprezentantul Ariston.

 Însă, dincolo de media națională, conform datelor ANRSC, există și orașe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar și mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge și la 55%. Astfel, la Constanța este cel mai mare preț per gigacalorie, respectiv 383 de lei, urmând Arad, cu 290 de lei gigacaloria și Iași – 265 de lei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!