Zeci de tone de carne, oprite de la vânzare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 martie 2014

Aproape 20 de tone de carne au fost oprite de la comercializare, la 13 martie, de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, în urma controalelor efectuate după percheziţii la persoane suspecte de evaziune fiscală cu carne şi de punere în circulaţie de produse alterate, scrie Ziare.com.

„Au fost controlaţi 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constatat abateri. Am decis oprirea temporară de la comercializare în cazul a 94 tone, iar pentru 19 tone – oprire definitivă. Au fost date 104 amenzi în valoare de 436.200 de lei”, a transmis, la 13 martie, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

El a precizat că s-a găsit carne stricată doar în depozite, în timp ce problemele mărfurilor de la raft au fost legate de etichetare, informare preţ şi informaţii netraduse în limba română.

Dunca a dat şi câteva exemple. Astfel, în Bacău s-au găsit 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, în Mehedinţi au fost descoperite 1.010 kg de cap de porc expirate din iulie 2013, în Braşov – 29 kg carne porc şi 9.805 kg picioruşe de porc care erau expirate, la 205 kg carne de porc din Bihor lipsea adresa producătorului, iar în București s-au găsit 320 kg carne de curcan şi pui cu arsuri de congelare şi miros necorespunzător.

Anterior, la 12 martie, inspectorii ANPC au oprit definitiv de la comercializare 129 tone de carne şi produse din carne şi temporar circa 100 de tone de astfel de produse. Mai mult, au fost aplicate sancţiuni în valoare de 71.500 lei.

Controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au avut loc după ce, la 12 martie, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe.

Acţiunile au vizat destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală cu carne şi produse din carne, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!