ZF: Guvernul Cioloș „sparge” mai mulți bani decât guvernul Ponta

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 decembrie 2015

bani_risipaDin anul „nebun” 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există, atrage atenția Ziarul Financiar într-o analiză a proiectului de buget pentru 2016 prezentat de guvernul Cioloș. Trei sferturi din creștere se îndreaptă spre salarii, bunuri și servicii și cheltuieli sociale. Doar 4 miliarde de lei în plus la investiții.

Guvernul Cioloș a programat bugetul astfel încât din acesta să se cheltuie în 2016 cu 16 miliarde de lei (3,6 mld. euro) mai mult decât în acest an, cea mai mare creștere nominală de cheltuieli, de la un an la altul, din 2008 încoace, adaugă sursa citată.

Mizând pe o creștere economică de 4,1%, guvernul va cheltui în 2016 cu 21 miliarde de lei peste ce adună la buget, rămânând un deficit lipit de pragul de sus al admisibilității, de 2,95% din PIB pe standardul european de contabilitate ESA și 2,8% din PIB pe cash.

Guvernul a publicat recent proiectul de buget pe 2016, care anticipează un Produs Intern Brut de 746,6 mld. lei, o creștere economică de 4,1%, venituri bugetare de 31% din PIB (231 mld. lei) și cheltuieli bugetare de 33,8% din PIB (252 mld. lei). Guvernul estimează pentru 2016 o inflație de 0,5%, un curs leu/euro de 4,44 lei și un câștig salarial mediu net la 1.950 de lei.

Acceptând fără să crâcnească majorările de indemnizații și salarii din domeniul public decise de Executivul anterior, guvernul a blocat însă, în numele păstrării competitivității economice, majorarea preconizată a salariului minim brut de la 1.050 de lei la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, ceea ce îi afectează în majoritate pe cei cu salarii mici din domeniul privat. Mai mult, guvernul va majora, de la 1 ianuarie, cu doar 0,1% contribuția la pilonul II de pensii, față de creșterea anterior prevăzută de 0,5%.

Creșterea cheltuielilor în bugetul din 2016 comparativ cu 2015 se înregistrează în principal în zona salariilor, a indemnizațiilor și a consumului administrației: sunt 5,4 mld. lei în plus pentru salarii, 3,7 mld. lei pentru cheltuieli de bunuri și servicii, alte 4 miliarde pentru asistență socială și abia 4 miliarde de lei în plus pentru investiții (față de estimarea de cheltuieli pentru acest an, pentru că față de prevederile bugetului din 2015 ele sunt în scădere).

Proiectul de buget prevede pentru investiții 37,7 mld. lei (17 mld. lei fonduri UE, 19,2 mld. lei bani din buget, 500 mil. lei împrumuturi și 1 mld. lei alte transferuri), față de o estimare de cheltuieli de investiții de 33,7 miliarde de lei în acest an, în creștere cu 12%.

Însă anul acesta, pentru investiții au fost alocate în legea bugetului 44,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că bugetul de investiții pentru 2016 înregistrează, de fapt, o scădere scriptică de 15% – comparând prevederile celor două bugete.

 

Înghețarea salariului minim stârnește controverse

În privința deciziei de a nu se majora salariul minim brut la 1 ianuarie, ministrul finanțelor, Anca Dragu, a explicat că s-a luat această decizie întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creșteri asupra competitivității României și al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră.

„Pe salariul minim vom analiza impactul creșterii și, eventual, vom recomanda ce creșteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte știu, și alte instituții europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a spus Dragu, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci și mulți și toți știu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”.

„Degeaba vrem noi să impulsionăm economia cu un pachet atât de generos fiscal, pe care am făcut eforturi semnificative să-l introducem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul privat, impactul ar putea fi pe zona privată”, a spus Dragu, potrivit Mediafax.

Liderii confederațiilor sindicale „Cartel Alfa”, BNS, CNSLR Frăția, Meridian și CSDR au arătat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș, că au fost surprinși de anunțul ministrului finanțelor privind intenția de înghețare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 și îi solicită premierului Dacian Cioloș să convoace de urgență Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Aceștia îi transmit premierului că, în mod normal, creșterea economică trebuie să fie distribuită echitabil tuturor, iar acest lucru nu se reflectă în măsurile adoptate prin Codul fiscal, care avantajează numai deținătorii de capital sau pe cei cu venituri mari.

„De reducerea cu cinci procente a contribuției la bugetul de asigurări sociale au beneficiat exclusiv patronii”, susțin liderii confederațiilor sindicale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!