Ziarist francez către Ponta: „Refugiindu-vă în spatele imunității, lăsați impresia că…”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Victor PontaPremierul Victor Ponta a acordat un interviu publicației L’Express în care a vorbit despre situația în care se află acum, după ce procurorii au cerut colegilor săi parlamentari să încuviințeze începerea urmării penale în cazul său, iar aceștia au decis să-și păstreze imunitatea. Potrivit Mediafax, jurnalistul care i-a luat interviul a reușit să-l pună în încurcătură făcând o afirmație tranșantă atunci când premierul României a încercat să-l convingă că este o victimă a procurorilor.

Într-un interviu acordat publicației franceze L’Express, Victor Ponta a încercat să sugereze că este o victimă a procurorilor DNA, scrie Ziare.com. Jurnalistul a reușit, însă, să-i dea o replică acidă prin care a reușit să-l pună în încurcătură pe premierului României.

„Am fost dezamăgit. În ultimele șase luni, el a jucat rolul de arbitru de care țara are nevoie. Dar în ultimele zile, a fost de o singură parte, aceea a partidului său. Cred că este supus unor presiuni mari din partea anturajului. Remarc de altfel că am fost chemat la DNA exact în momentul în care Opoziția a depus o moțiune de cenzură în Parlament. Nimeni nu crede într-o coincidență”, a declarat Ponta înainte de votul moțiunii de cenzură, adăugând că Opoziția s-a „servit de procurori în scop politic”.

Întrebat dacă intenționează să demisioneze, el a afirmat că dacă judecătorii decid că este vinovat, se va retrage. „Procurorii pot să mă acuze, dar justiția o fac judecătorii. Pentru moment, eu nu am compărut niciodată în fața unui judecător”, a declarat el.

 

„Parlamentul nu trebuie să suplinească justiția”

Întrebat ce crede despre rolul activ jucat de DNA în ultimele luni, Ponta a declarat că România are nevoie de o justiție independentă, dar și de o putere executivă și una legislativă puternice. „Niciuna dintre aceste trei forțe nu trebuie să preia puterea asupra celorlalte, altfel se termină cu separarea puterilor – această idee franceză, dragă lui Montesquieu…”, a explicat el.

Referindu-se la procedurile inițiate de parlamentari ai PSD privind diminuarea puterii judiciare, el a afirmat că „ministrul justiției și Guvernul au criticat aceste acțiuni”. „Parlamentul nu trebuie să suplinească justiția. Problema este că Parlamentul și justiția s-au implicat într-o dispută și că această luptă devine o afacere personală. Într-un astfel de joc, toată lumea pierde”, a precizat premierul român, adăugând că niciun membru al Cabinetului său nu a fost acuzat de corupție pentru un act comis în timpul mandatului de ministru, ci pentru fapte care datează din perioade anterioare.

Reporterul L’Express i-a dat o replică ce pare a-l fi pus în încurcătură pe șeful guvernului român: „Refugiindu-vă în spatele imunității, lăsați impresia că sunteți deasupra legii. Totuși, poporul român cere moralizarea vieții politice. De altfel, pe această temă v-a și învins Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din această iarnă”, i-a spus reporterul.

Premierul român a subliniat că această procedură este prevăzută de Constituție și nu depinde de el, adăugând că nu a fost niciodată acuzat de corupție. „Dar astăzi, să vorbești despre corupție este la modă. Guvernul este cel care trebuie să combată corupția? Nu, ci justiția. Guvernul are un alt rol: acela de a crea condițiile dezvoltării economice și sociale”, a declarat el, adăugând că „această criză trebuie să înceteze”. „Eforturile noastre nu trebuie ruinate de luptele politice”, a conchis premierul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!