Ziariști de top, spionați de servicii

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 ianuarie 2015

Serviciile britanice de comunicații i-au spionat pe jurnaliștii marilor publicații din Regatul Unit și SUA, monitorizându-le e-mail-urile, se arată în documentele date publicității de fostul consultant NSA Edward Snowden. Serviciul GCHQ a interceptat corespondența online a unor jurnaliști de top ai BBC, Reuters, The Guardian, New York Times, Le Monde, The Sun, NBC și Washington Post, potrivit unor documente clasificate ale NSA date publicității de Snowden și citate de The Guardian. În plus, e-mail-urile jurnaliștilor au fost postate pe Intranetul agenției, ca parte a unui test de verificare a semnalului rețelei.

În noiembrie 2008, agenții GCHQ au reușit să intercepteze aproximativ 70.000 de e-mail-uri în mai puțin de zece minute, printre care s-au numărat și cele ale ziariștilor de top. Documentele electronice erau, în unele cazuri, simple e-mail-uri de PR transmise presei, însă serviciile britanice au pus mâna și pe discuții între reporteri și editori despre diverse articole. Acestea au fost disponibile pe Intranet pentru tot personalul GCHQ. Nu se știe dacă serviciul de comunicații a avut în vizor anumiți jurnaliști.

Potrivit altor documente secrete ale agențiilor britanice date publicității de Edward Snowden, GCHQ a plasat „jurnaliștii de investigație” în aceeași categorie cu teroriștii sau hackerii, într-o ierarhie a amenințărilor. Un document confidențial destinat serviciului de informații al Armatei avertiza că „jurnaliștii și reporterii din toate formele de media modernă reprezintă o potențială amenințare la adresa securității”.

Un purtător de cuvânt al GCHQ a declarat că agenția nu comentează astfel de aspecte, asigurând în același timp că toate activitățile serviciului sunt autorizate și legale. Noile dezvăluiri vin în contextul în care asupra guvernului britanic sunt puse presiuni să protejeze corespondența privată a jurnaliștilor, parlamentarilor și magistraților.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!