Ziaristul Robert Turcescu aruncă România în aer „Am fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunț la emisiune. Eram fariseu, un nimeni.”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2014

Robert Turcescu

Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit duminică, pe blogul personal, că a fost locotenent-colonel sub acoperire, lucrând sub umbrela Ministerului Apărării. Dezvăluirea, confirmată câteva ore mai târziu și la postul B1 TV, acolo unde Turcescu avea emisiune, a aruncat România în dezbateri care au imaginat cele mai ingenioase scenarii și au ridicat zeci de întrebări. Este adevărată dezvăluirea? Dacă da, de ce acum? Este o mărturisire? Sau e doar o rotiță într-un angrenaj mult mai mare? Răspunsuri care se lasă încă așteptate.

Duminică, 21 septembrie, în jurul prânzului, pe blogul lui Robert Turcescu a apărut o postare prin care acesta dezvăluia că a fost locotenent-colonel sub acoperire, anunțul fiind însoțit de fotografii ale unor ștate de plată și livretul militar, în acesta din urmă menționându-se că Turcescu a fost avansat în 2010 la gradul de locotenent-colonel de Unitatea Militară 02515 B.

Anunțul a fost făcut întâi pe blogul jurnalistului, fapt care a ridicat inițial îndoieli privind postarea, vehiculându-se ideea că ar fi fost victima hackerilor. Ulterior însă, la B1 TV, postul la care, până duminică, Turcescu avea emisiune, acesta a confirmat că el este cel care a postat informația și documentele, că și le asumă și că regretă ceea ce a făcut.

„Eu însumi le-am pus astăzi pe blogul personal. Este vorba de o mărturisire publică, la termenul spovedanie încă reflectez pentru că spovedania nu se face în public. Dar în ceea ce privește documentele, sunt dispus oricând să le arăt în fața judecătorului și să spun adevărul, ceea ce știu eu despre aceste lucruri. Mi le asum, eu le-am pus acolo, eu am scris textul acela”, a spus Turcescu, la B1 TV.

„Le cer iertare tuturor celor pe care această povară a mea îi încurcă. De mâine nu voi mai face această emisiune. Nu știu dacă se numește retragere din presă, nu știu dacă ne retragem din ceva vreodată. Până când un judecător nu va spune da sau ba, nu am tăria să mă mai înfățișez public, pentru că, într-un fel sau altul, ar trebui să tot spun despre lucrurile astea. (…)    Nu mai puteam veni în fața voastră vorbind despre ofițerul acoperit care candidează la Președinție și eu să mă simt așa în interiorul meu. Eram în fața voastră un fariseu, un nimeni, un ins care mințea”, a mai spus jurnalistul.

„N-am trăit o eliberare, o bucurie, o sărbătoare mai mare, n-am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Am căutat adânc în mine ani de zile să am tăria să scot la iveală aceste lucruri. Într-un fel sau altul, ele mă chinuiau, era necinstit față de bunul Dumnezeu, față de mine, față de familia mea, față de voi, colegii mei. Din momentul în care am decis să public aceste documente, astăzi, mai mult ca oricând, sunt împăcat, am o stare de fericire, bucurie, ca un om care a urcat un munte până în vârf cu un rucsac cu pietre în spate și zice «Doamne, greu a fost» când îl dă jos.

Nu de la voi aștept judecata, nu de la voi vreau să aflu în momentul de față dacă am greșit sau nu eu, dar în sufletul vostru, fiecare judecând, să o faceți drept, iar eu mă supun judecătorilor adevărați, cei care sunt convins că vor avea gândul cel bun și harul să judece cu dreaptă măsură”, a mai spus Turcescu.

El a refuzat să răspundă întrebărilor colegilor săi de la Evenimentul Zilei și B1 TV aflați în platou despre proveniența documentelor. El a precizat, însă, că nu a fost amenințat sau șantajat și a adăugat că nu va mai face emisiuni și nu va mai apărea în public. Ulterior, el s-a ridicat și a părăsit emisiunea.

 

Cum a reacționat presa?

Reacțiile colegilor din presă la dezvăluirea de duminică a lui Robert Turcescu au fost din cele mai diverse: de la acuzații și violență de limbaj, la circumspecție și așteptarea unei noi mișcări, care să probeze un dublu joc.

„Am râs, pentru că ofițerii sub acoperire, dacă vor să se retragă, dispar din viața publică, nu scriu pe blog. (…) Toți cei care se îndoiesc de adevărul momentului creat de Robert Turcescu invocă falsitatea documentelor reproduse. Un livret militar de rezervist, în condițiile în care și dacă ar fi lucrat la DIA, Robert Turcescu n-ar fi avut drept legitimație livretul de rezervist. Ca să nu mai spun că ofițerul acoperit nu merge la casieria unității pentru a primi bani salariul împreună cu fluturașul, din simplul motiv că s-ar trăda față de casieră!”, scria ironic Ion Cristoiu pe blog.

„Dacă nu-i o bruscă îmbolnăvire (ceea ce nu cred, pentru că n-a căzut în capcana de a spune ceva concret), Robert Turcescu face un joc operativ. Ca gazetar și nu ca ofițer sub acoperire, pentru că un ofițer sub acoperire n-are crize de conștiință în direct la tv. Cred că acest joc, de care-l cred în stare pe Robert Turcescu, e în strânsă legătură cu mult discutata chestiune a ofițerului acoperit printre candidații la prezidențiale”, este ipoteza lansată de jurnalistul Ion Cristoiu.

Mircea Badea, care a avut întotdeauna o relație extrem de tensionată cu Robert Turcescu, a reacționat extrem de dur:

„Pe Robert Turcescu să-l ia dracu! Să-l ia dracu! Porcul ăsta tupeist este, așa cum am susținut mereu, un impostor și un escroc (…) E limpede că ăștia din servicii încep să se mursece între ei. Și să se dea în gât. Porcul n-a mai avut încotro și a recunoscut. Aștept aceleași minunății și în cazul japițelor din «justiția independentă», a scris pe Facebook Mircea Badea.

 

CTP: „Delir mistic, prestație tv stranie”

Mai circumspect și mai puțin înclinat la acuzații a fost Cristian Tudor Popescu. „Trebuie o poziție a organelor, a instituțiilor în cauză, a MApN, a serviciului respectiv de informații al Armatei”, a explicat editorialistul pentru Digi24.

„Tot ce pot să analizez e prestația televizată a lui Robert Turcescu, pentru că am văzut-o. E cel puțin stranie, dacă nu aberantă (…) Ne amintim povestea cu Oprea și cu acele liste de avansări, acum se află în fața unei minciuni stridente pe care atunci a produs-o”, a menționat jurnalistul. „Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afișat în seara asta. Nu înțeleg termenii pe care i-a folosit, în legătură cu ce? Impresia e că cel puțin să fi omorât pe cineva ca să folosești genul ăsta de termeni dostoievskieni în mizerie, din ăștia cu eliberare, cu uitați-vă în adâncul vostru”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Și reprezentanții B1 TV și-au anunțat, luni, poziția față de dezvăluirile făcute, duminică, de Robert Turcescu.

„Am luat cunoștință, odată cu telespectatorii noștri, de mărturisirea făcută de Robert Turcescu privind activitatea sa ca ofițer sub acoperire. Nu este menirea postului nostru de a analiza veridicitatea documentelor prezentate, drept care rămâne mărturisirea lui Robert Turcescu până la proba contrarie.

În acest sens, în mod evident, activitatea sa de ofițer sub acoperire este incompatibilă cu cea de jurnalist. Dacă informațiile prezentate se confirmă, Robert Turcescu se află în situația de a nu fi respectat prevederile Codului deontologic al jurnaliștilor, postură care este inacceptabilă din punctul nostru de vedere”, arată B1 TV.

Conducerea postului de televiziune a precizat că s-a încheiat colaborarea dintre Robert Turcescu și B1 TV. „Este opțiunea lui, așa cum și subiectele jurnalistice din cadrul emisiunii sale au fost tot alegerea lui Robert Turcescu”, se mai arată în documentul transmis de postul tv.

 

Ponta: „Cine seamănă vânt culege furtună”

Victor Ponta a declarat că instituțiile trebuie să se pronunțe cu privire la dezvăluirea făcută duminică seara de Robert Turcescu, dar a precizat că pentru el nu a fost o surpriză. „Cine seamănă vânt culege furtună”, i-a transmis premierul jurnalistului.

Declarațiile au fost făcute luni, la Palatul Parlamentului, la scurt timp după ce Ministerul Apărării a remis presei un comunicat în care a anunțat că nu face comentarii pe acest subiect, pentru că alte instituții „sunt abilitate să se pronunțe”. Nici Parchetul Militar nu s-a autosesizat până luni la amiază, informează B1TV.

Întrebat dacă a fost contactat de NATO pentru clarificări pe această temă, în condițiile în care documentele arată că Turcescu ar fi fost ofițer acoperit al DIA, premierul Ponta a negat. „Nu. Nu e vorba de statul român, e vorba despre relația între politicieni și jurnaliști. Eu nu sunt invitat la domnul Turcescu, trebuie să îi întrebați pe cei care se duceau zilnic (…) dacă se leapădă, nu se leapădă… Eu nu am această problemă și nici nu am surprize”, a declarat Victor Ponta.

 

MApN: „Alte instituții să se pronunțe”

„Ministerul Apărării Naționale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile țării și consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe”, se arată într-un comunicat remis Ziare.com.

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, declarase luni că, în opinia sa, MApN ar trebui să se autosesizeze în legătură cu dezvăluirea făcută de Robert Turcescu cu privire la faptul că a fost ofițer acoperit.

„Se va sfârși la tribunal fără doar și poate. Ar trebui să se autosesizeze Parchetul Militar, pentru că legea e clară și cu referire la deconspirare și la divulgarea de secrete militare”, a susținut acesta pentru stiripesurse.ro.

Noul Cod Penal prevede o pedeapsă de la doi la șapte ani de închisoare pentru persoanele care dezvăluie un secret de stat. Conform art. 303, „Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de stat, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Întrebat dacă ministrul apărării are informații despre ofițerii acoperiți din Direcția de Informații Militare (DIM), Corneliu Dobrițoiu a negat. „Nici nu are dreptul să cunoască lista pentru că nu se poate, e nefiresc, e în afara legii”, a spus el, precizând că „celelalte ajutoare ale ministrului” sunt cei care cunosc aceste informații. Pe de altă parte, fostul ministru al apărării a precizat că nu e un „expert în domeniu”, dar poate spune că „un ofițer acoperit nu are identitate militară”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!