Zid anti-romi la granița dintre Franța și Belgia?

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 30 mai 2015

Autoritățile din orașul belgian Wattrelos au decis recent să construiască un gard de beton, pentru a împiedica intrarea nomazilor în satul Mouscron, dinspre Franța.

Zidul de beton de aproape 2,5 metri înălțime ar trebui să împiedice nomazii să pătrundă pe teritoriul belgian. Bariera va fi ridicată în curând în apropiere de frontieră, scrie presa belgiană, citată de Liberation, potrivit ziare.com.

Nu se știe cine a solicitat ridicarea zidului de beton. Primarul comunei belgiene de la frontieră, care de ceva timp solicită „protejarea” cetățenilor săi de „pătrunderile în locuințe și intruziunile” cauzate de prezența unei tabere de nomazi deja instalată în regiune, neagă că ar fi comandat zidul. „Noi nu am cerut acest zid. Era deja prevăzut în proiectul francezilor. Acesta e un proiect francez”, a dat asigurări Alfred Gadenne.

Cu câteva zile înainte, Alfred Gadenne declara: „Am solicitat un zid în jurul acestei tabere de lângă frontiera belgiană. Astfel, nomazii nu vor putea avea acces direct în Belgia. Vor fi nevoiți să înconjoare zidul și nu vor veni sistematic aici. Scopul nu este să îi ascundem pe acești oameni, ci să instalăm un dispozitiv mai sigur.”

Cu toate că inițial era prevăzut un grilaj, cetățenii belgieni ar fi solicitat un zid în cursul întâlnirilor publice. În pofida rapoartelor de presă, zidul de beton nu se va întinde pe toată lungimea frontierei și nu va înconjura tabăra, ci numai o latură din cele patru ale spațiilor amenajate pentru caravane, situată între Franța și Belgia.

Unii localnici și presa franceză și belgiană consideră că proiectul este un „zid al rușinii” împotriva romilor, însă primarul adjunct din Wattrelos, Henri Gadaut, a arătat că nu se poate face o asemenea afirmație: „Nu este un zid anti-romi, pentru că nu este vorba despre romi”, încheie ziare.com.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!