România: Zile libere pentru îngrijirea copiilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iulie 2015

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinților zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătății copiilor. Acestea prevăd, printre altele, că zilele libere se obțin în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic.

Conform normelor, părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia celălalt părinte nu a solicitat o zi liberă în acel an și nici nu o va solicita, scrie Mediafax.

„Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală”, se mai specifică în normele metodologice ale legii.

Familiile sau persoanele care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar cei care au trei sau mai mulți copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. De asemenea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligația să plătească părinților drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!