Ziua Mondială împotriva rasismului: Mii de protestanți ies în stradă pentru drepturile românilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 martie 2014

 Londra_Stand_up_to_racism_flyer fataUn român se află pe lista principalilor vorbitori care vor lua cuvântul la protestul Stand-up to Racism and Fascism ce va avea loc la Londra pe 22 martie, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Rasismului.

Tommy Tomescu, reprezentantul Alianţa Împotriva Discriminării Bulgarilor și Românilor, se va adresa celor prezenți la protest alături de alte personalități importante, cum ar fi Diane Abbott (membru în parlament), Claude Moraes (membru în parlamentul european), Jean Lambert (membru în parlamentul european), Mohammad Taj (președinte Trade Union Congress), Gloria Mills (UNISON National Secretary Equalities). Pe lângă aceștia, la manifestație vor mai fi prezenți jurnaliști britanici și reprezentanți ai organizațiilor pentru apărarea drepturilor refugiaților și imigranților.

Marșul și mitingul organizat cu prilejul Zilei Mondiale împotriva Rasismului va începe de la ora 11.00 în centrul Londrei. Locul de pornire va fi statuia lui Nelson Mandela, din Parliament Square, iar marșul se va opri în Trafalgar Square, unde va avea loc mitingul și vor fi ținute discursuri.

Afișul protestului îl reprezintă pe politicianul extremist Nigel Farage, liderul UKIP (UK Independence Party), însoțit de sloganul „Nigel Farage does not speak for me” (Nigel Farage nu vorbește în numele meu).

Londra_Stand_up_to_racism_flyer-verso

———————————

„Cu ochii pe alegerile europarlamentare din luna mai, partidele de dreapta, de centru și chiar cele tradițional de stânga permit ca politica și media să fie dominate de rasism și xenofobie. Islamofobia, antisemitismul sau sacrificarea minorităților – imigranți, romi, negri, asiatici – au devenit normale. În Marea Britanie, fascismul și extrema dreaptă caută să câștige, dar există amenințări și mai mari.”

Din manifestul protestului din 22 martie

———————————

Organizatorii au promovat un pliant (foto) pe care sunt menționate principalele solicitări ale protestului. Una dintre doleanțele protestarilor se referă la retorica antimigraționistă prin care străinii sunt considerați țapi ispășitori” pentru problemele interne ale Marii Britanii. Manifestul face referire directă la retorica extremistă folosită de UKIP împotriva prezenței românilor și bulgarilor în Regatul Unit.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!