Ziua nationala a Romaniei sarbatorita in Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 decembrie 2009

 1 decembrie, ziua naţională a României, a fost sărbătorită pe întinsul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Un subiect urmărit atât de Ambasada României la Londra, cât şi de presa britanică care a prezentat evenimentele aniversare ale românilor din Marea Britanie.

 

91 de ani de unitate

La 30 noiembrie 2009, în sediul din 1 Belgrave Square din Londra, în clădirea care aparţine statului român, Ambasada României la Londra a organizat recepţia anuală dedicată zilei naţionale a României. La eveniment au participat peste 300 de invitaţi, printre care numeroşi ambasadori, diplomaţi acreditaţi la Londra, înalţi oficiali britanici din Foreign and Commonwealth Office, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, din alte instituţii guvernamentale, membri ai Camerei Lorzilor şi Camerei Comunelor, reprezentanţi de marcă ai mediului londonez de afaceri, ai comunităţii româneşti, precum şi ai mass-mediei britanice şi române.

În cuvântul de deschidere, ambasadorul României, dr. Ion Jinga, a vorbit despre semnificaţia Zilei Marii Uniri, despre statutul actual al României la 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, de stat membru UE şi NATO, şi despre Parteneriatul strategic dintre România şi Marea Britanie. Ambasadorul român a evidenţiat faptul că, în 2010, se împlinesc 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări:

„Acum 91 de ani, 1 decembrie 1918 a marcat împlinirea unui proces istoric care a durat aproape 2.000 de ani. Unirea teritoriilor locuite de români într-un stat naţional unitar reprezintă cel mai important eveniment din istoria României. Anul viitor vom sărbători 130 de ani de relaţii diplomatice româno-britanice. La 20 februarie 1880, Marea Britanie, Germania şi Franţa au recunoscut independenţa şi suveranitatea României, stabilind cu statul român relaţii diplomatice la nivel de legaţie. Aparţinând aceleiaşi familii europene, în 2003 România şi Marea Britanie au pus bazele unui Parteneriat strategic care se dezvoltă astăzi între două state membre ale Uniunii Europene şi aliate NATO.”

Cunoscuta soprană de origine română Leontina Văduva, acompaniată la pian de către Masakatsu Nakano, au oferit invitaţilor momente artistice de excepţie, interpretând în deschiderea recepţiei cele două imnuri naţionale (România şi Marea Britanie), precum şi câteva piese româneşti celebre, în încheierea evenimentului.

 

Sărbătoarea românilor din sudul Angliei

La 1 decembrie 2009, Consulatul Onorific al României la Southampton şi Romlink Media a organizat un concert susţinut de cvartetul de viori electrice Hypnotique şi solista Alina Eremia. Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului de afaceri, membri ai comunităţii româneşti, locuitori ai oraşului Southampton şi jurnalişti. Primarul oraşului Southampton, Elizabeth Mizon, a deschis evenimentul prin rostirea unui toast închinat zilei naţionale a României şi a relaţiilor excelente dintre comunitatea românească şi locuitorii acestui oraş.

În Southampton locuiesc aproximativ 200 de cetăţeni originari din România. Peste 100 de persoane au fost prezente la restaurantul italian din Town Quay, din Southampton, cea mai mare zonă urbană de pe coasta de sud a Angliei cu ocazia zilei naţionale a României, anunţa BBC în ediţia sa online din 2 decembrie. Sărbătoarea românilor marchează aniversarea formării României moderne în urma Unirii din 1 decembrie 1918, când Transilvania, Bucovina şi Basarabia au fost recunoscute ca parte integrantă a României.

Reprezentanţii primăriei din Southampton au participat alături de oameni de afaceri din regiunea britanică şi alţi lideri locali la sărbătoarea românilor din regiune. „Se împlinesc 20 de ani de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu care a marginalizat sărbătoarea apreciată în prezent naţională”, susţin jurnaliştii BBC. Cu toate acestea, pentru majoritatea celor proveniţi din România, 1 decembrie este doar un motiv de bucurie în care toţi românii pot spune „La mulţi ani, România!”.

Dr. Roxana Cărare, consulul onorific al României la Southampton, a declarat pentru BBC că evenimentul este o reflectare a unei Românii diverse şi a unei culturii variate. „Este o sărbătoare care aduce laolaltă nu doar români, ci şi alţi reprezentanţi ai întregii societăţi multiculturale din sudul Angliei. Toţi cei care se simt membrii ai acestei comunităţi diverse au fost prezenţi astăzi în acest restaurant cu specific latin deţinut practic de nişte ciprioţi”, a susţinut Roxana Cărare, vorbind despre evenimentul care are drept scop şi promovarea comunităţii de peste 50.000 de români din Regatul Unit.

„Încercăm doar să ne prezentăm ca o comunitate de oameni talentaţi şi pricepuţi, care sunt mulţumiţi că trăiesc în Marea Britanie beneficiind de susţinere guvernamentală şi fiind bine-încadraţi în această societate.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!