Ziua României, sărbătorită la Londra

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 28 noiembrie 2014

Craciun_copii colindatori

Cu ocazia Zilei naționale a României vor avea loc în Londra diferite evenimente care vor marca această zi specială, simbolică și de suflet pentru toți românii. Iată unde pot merge cei care vor să simtă atmosfera de sărbătoare a lui 1 decembrie.

 

„România din inima sa”, cu maestrul naiului Nicolae Voiculeţ

Marele naist Nicolae Voiculeţ vine la Londra pentru un concert extraordinar dedicat Zilei naţionale a României însoţit de către taraful său de virtuozi ai vioarei, violei, contrabasului, acordeonului şi ţambalului şi beneficiind de participarea organistului britanic Robin Walker. Nicolae Voiculeţ își va purta ascultătorii într-o călătorie muzicală de inspiraţie folclorică, presărată cu lucrări clasice celebre, dar şi cu piese cunoscute din repertoriul modern.

Desemnat oficial Ambasador al turismului românesc, Nicolae Voiculeţ este unul dintre cei mai valoroși naişti români. Artistul a concertat în faţa a peste 65 de lideri de state, a fost decorat cu „Meritul cultural al României în grad de cavaler”, este singurul român care a concertat la Banca Mondială, la Expoziţia Mondială de la Nagoya şi a fost invitat să cânte la închiderea Jocurilor Olimpice de la Bejing. 

Când: 29 noiembrie, 7pm

Unde: St Peter’s Eaton Square, 119 Eaton Square, London SW1W 9AL

Intrarea: gratuită.

 

Concert de colinde

Cu prilejul sărbătoririi Zilei naționale a României, Andrada Maria Brisc și Florin Pașcu vă invită la un concert de colinde în cadrul căruia va avea loc și lansarea discului de colinde „Coborât-a coborâtu”, semnat de cei doi artiști.

Andrada Maria Brisc este licențiată în Pian și Canto, două secții distincte ale Facultății de Muzică din Oradea, actualmente Facultatea de Arte, parte a Universității Oradea. Era titulară pe catedra de pian la Liceul de Artă când a hotărât că e timpul pentru o nouă etapă și a aplicat pentru un masterat la Academia Regală de Muzică din Londra. A fost acceptată, iar în toamna anului 2009 s-a mutat la Londra. Florin Constantin Pașcu absolvise Școala Populară de Arte Francisc Hubic din Oradea, secția Tobe, și Liceul de Artă din Oradea – specialitatea Canto Popular, când a decis să aplice la o universitate din străinătate pentru a continua studiul tobelor. Cea mai bine cotată facultate din Europa pe specialitatea dorită a găsit-o la Londra, Drumtech, parte din West London University; și așa s-au întrepătruns destinele celor doi tineri muzicieni.

După absolvire, atât Andrada, cât și Florin au decis să rămână în Londra și să ofere și altora posibilitatea de a studia muzica la un nivel cât mai înalt. Cei doi au împreună o școală de muzică.

Când: 30 noiembrie, 12 – 2pm

Unde: St. Margaret`s Convent Chapel, Bethell Av., E16 4JU, Canning Town

Invitat special: Andreea Monica Tulvan (flaut).

 

Recital londonez al sopranei Teodora Gheorghiu

Concertul de gală pe care Institutul Cultural Român Londra și Societatea Enescu îl dedică, pe 4 decembrie, celebrării Zilei naționale a României aduce în Belgrave Square una dintre vedetele scenei lirice internaționale, soprana Teodora Gheorghiu, revelația Festivalului Glyndebourne din acest an. Teodora Gheorghiu a fost elogiată în presa britanică după prezența sa la Glyndebourne, când a fost invitată în cadrul celebrului festival  britanic de operă. Aceasta a  cântat, în debut, în deschiderea festivalului, unul dintre rolurile principale din „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss, operă pusă în scenă după 32 de ani. Soprana va fi acompaniată de pianistul Jonathan Aner, iar programul va include, pe lângă arii din opere celebre, compoziții semnate de George Enescu și Adrian Pop.

Când: 4 decembrie, 7pm

Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH

Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, vă puteți confirma prezența la numărul de telefon 020 7752 0134 sau prin e-mail: office@icr-london.co.uk.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!